joi, 9 octombrie 2008

X.2008 - Aţă chirurgicală nesterilă din China în spitalele din Suceava

Potrivit unui raport cerut de Autoritatea de Sănătate Publică din Vaslui, firele de sutură chirurgicală de provenienţă chinezească folosite în perioada 20 august - 10 septembrie la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman", nu au pus în pericol viaţa nici unui pacient. Directorul medical al Spitalului, doamna Gabriela Daniş, a precizat că în luna august s-au achiziţionat 140 de cutii cu cîte 12 fire de sutură chirurgicală, cum spuneam de provenienţă China, din lotul identificat ca fiind nesteril. Aţa chirurgicală a fost achiziţionată la preţul de 11 lei cutia, de la un distribuitor, iar imediat ce s-a primit nota informativă de la Autoritatea de Sănătate Publică Vaslui că produsul farmaceutic este nesteril a fost retras şi s-a solicitat distribuitorului alte cutii la schimb. La Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman", din judeţul Vaslui, au suferit intervenţii sau proceduri chirurgicale aproximativ 40 de pacienţi. Nici unul dintre pacienţi nu a sesizat pînă acum infecţii sau complicaţii de altă natură.
Şi la Suceava, Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică a retras din spitalele din judeţ sute de cutii ce conţineau plicuri cu fire de aţă chirurgicală din China. După cum este ştiut măsura vine după ce Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă în cazul aţei chirurgicale importate din China, care a dus la decesul unei persoane din judeţul Argeş.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu, a declarat că de la Spitalul Judeţean "Sf Ioan cel Nou" Suceava şi de la spitalele din: Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei şi Gura Humorului, Inspecţia Sanitară de Stat a cerut retragerea unui număr de aproape 200 de cutii cu aţă chirurgicală chinezească.
Şi în spitalele din judeţul Suceava s-a folosit aţă chirurgicală din China, situaţie evidenţiată şi de gestiunea stocurilor primite şi cele rămase, însă nimeni, din rîndul medicilor sau pacienţilor, nu au reclamat, pînă acum, vreo problemă. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, doctorul Alexandru Lăzăreanu, consideră că este posibil ca doar o parte din lotul cu aţă chirurgicală chinezească să nu fi fost sterilizat.

Niciun comentariu: