marți, 7 octombrie 2008

VI.2007 - Doar 15 la sută din producţia de lapte este corespunzîtoare cerinţelor UE


In timp ce reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că actul normativ nu menţiona data de la care se fac plăţile, fermierii acuză că li s-au cerut analize de laborator pentru lapte, analize care nu se fac în România. Fermierii care produc lapte conform normelor europene aşteaptă de aproape trei luni să încaseze subvenţia de 0,3 lei/litru de la Ministerul Agriculturii, care întârzie din cauza unei erori din actul normativ. Dacă în privinţa motivului întârzierii atât fermierii, cât şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt de aceeaşi părere, consensul dispare când vine vorba despre „eroarea” care nu dă drumul la bani. Reprezentanţii Patronatului din industria laptelului spun că, pentru a primi subvenţia, laptele trebuie certificat ca fiind corespunzător normelor UE, printr-un sistem de analiză care nu se regăseşte la laboratoarele din România. “Primele au întârziat pentru că a fost nevoie de o corecţie legislativă. Iniţial, legea prevedea realizarea analizelor care să certifice calitatea laptelui într-un anumit sistem de laborator. Ulterior, s-a constat că în România nu există laboratoare cu acest sistem, astfel că se va face o corecţie. Orice laborator autorizat sanitar-veterinar va putea să efectueze aceste analize”, a declarat agenţiei preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu. Acesta a precizat că modificarea va fi publicată curând în Monitorul Oficial şi apoi vor fi făcute plăţile.
Directorul cu atribuţii în domeniul zootehniei din Ministerul Agriculturii, Viorel Borşan, admite că modul de analiză a laptelui trebuie corectat, dar spune că nu aceasta este cauza neacordării primelor. “Într-adevăr, a fost făcută o modificare, în sensul că din textul iniţial se înţelegea că analiza poate fi realizată numai de laboratoarele din sistemul inter-test şi am corectat, pentru ca toate unităţile să poată face analizaLaboratoarele de analiză a laptelui sunt supuse, periodic, la anumite teste şi reglementări, pentru ca rezultalele analizelor realizate de unităţi să aibă acelaşi grad de toleranţă, iar laboratoarele care participă la aceste teste şi reglementări fac parte din sistemul inter-test”, a declarat Borşan. Primele, însă, nu au fost acordate deocamdată pentru că hotărârea de Guvern care aproba acest sprijin nu menţiona data de la care se fac plăţile. “Hotărârea a apărut pe 18 februarie şi deci a fost interpretat că banii vor fi acordaţi începând cu acea dată. A apărut apoi Legea 125, în care se spunea că sprijinul se dă între 1 ianuarie şi 31 decembrie. Ordinul care prevede normele metodologice a suferit astfel o serie de modificări, inclusiv a termenelor de depunere a solicitărilor”, a adăugat Borşan. Laptele conform normelor europene trebuie să îndeplinească anumite criterii biologice stabilite de UE, cum ar fi prezenţa unui număr maxim de germeni. Firmele româneşti din industria lactatelor mai pot procesa lapte neconform normelor europene până la 30 iunie 2008, după această dată fiind obligatorie folosirea materiei prime care să corespundă integral cerinţelor UE.
Potrivit unui studiu al Interbiz Group, circa 14-15% din producţia de lapte de anul trecut a fost corespunzătoare cerinţelor UE.

Niciun comentariu: