miercuri, 8 octombrie 2008

VI.2007 - Subvenţii pentru 500 de absolvenţi în vederea încadrării


Locuri de muncă subvenţionate pentru peste 500 de absolvenţi
* Măsuri de stimulare a încadrării în muncă a absolvenţilor din Bucovina

Din promoţia de absolvenţi a anului trecut, figurează înregistraţi în baza de date a Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare în Muncă Suceava un număr de peste 1.250 de absolvenţi. Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă a subvenţionat, pînă în prezent, locurile de muncă pentru un număr de aproape 500 de absolvenţi. Agenţia suceveană a mai acordat şi un număr de aproape 100 de prime pentru absolvenţii care s-au angajat în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Prin măsurile active de stimulare a ocupării absolvenţilor au fost încadraţi peste 100 de absolvenţi ai ciclului inferior al liceului sau a şcolilor de arte şi meserii, peste 170 de absolvenţi de liceu sau şcoli postliceale şi peste 220 de absolvenţi cu studii superioare.
„Lipsa de experienţă a absolvenţilor este principalul motiv pentru care ei fac parte din grupurile vulnerabile pe piaţa muncii, ocuparea lor implicînd o perioadă mai mare de timp, cu interviuri repetate la mai mulţi angajatori. Este şi motivul pentru care recomandăm absolvenţilor să se adreseze Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau agenţiilor şi punctelor de lucru din localităţile din judeţ în termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor, pentru a se înregistra în baza de date ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi a beneficia de protecţie socială prin stabilirea dreptului la îndemnizaţia de şomaj şi de celelalte prime de încadrare-stimulare care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Intervalul de timp sus menţionat reprezintă termen de decădere din drepturi, după care absolvenţii nu vor mai putea beneficia de protecţia socială oferită de stat. O dată cu înscrierea în baza de date absolvenţii pot beneficia şi de serviciile de ocupare şi formare profesională specializate ale agenţiei.” ne-a declarat Anca Capverde, responsabil comunicare la AJOFM Suceava. Amintim că pentru a facilita accesul pe piaţa muncii a absolvenţilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj sînt finanţate următoarele măsuri active de stimulare a ocupării: subvenţii adresate angajatorilor care încadrează absolvenţi şi îi menţin în activitate cel puţin 3 ani, diferenţiate după studiile absolventului; acordare primei egală cu un salariu de bază minim brut, absolvenţilor instituţiilor de învăţământ în vârstă de minim 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se încadrează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de 12 luni; completarea venitului salarial al absolvenţilor care se angajează în perioada de acordare a îndemnizaţiei de şomaj, aceştia primind îndemnizaţia şi după angajare, pînă la expirarea perioadei legale de acordare a acesteia; acordarea primei de încadrare (2 salarii minim brute) sau a primei de instalare (7 salarii minim brute) în situaţia în care absolventul se încadrează într-o localitate situată la peste 50 km de domiciliu sau îşi schimbă domiciliu ca urmare a încadrări; subvenţionarea cheltuielilor cu cursurile de formare profesională a absolvenţilor, pe perioada celor 3 ani în care angajatorii se obligă să menţină raporturile de muncă ale acestora. „Considerăm că acestea sînt drepturile fiecărui tînăr care a absolvit cursurile unei instituţii de învăţămînt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior şi dorim ca toţi să fie informaţi la timp” a încheiat Anca Capverde, responsabil comunicare la AJOFM Suceava.

Niciun comentariu: