miercuri, 8 octombrie 2008

I.2007 - Evidenţa pensiunilor turistice la ANSVA


Pensiunile agroturistice vor fi obligate să se înregistreze, în următoarele şase luni, contra cost, la Autoritatea Naţională Sanitar –Veterinară (ANSVSA) şi să primească de două ori pe an vizita inspectorilor. În caz contrar, proprietarii riscă suspendarea autorizării de funcţionare. Obligaţia revine atât pensiunilor unde se consumă alimente dintr-o mică fermă ataşată, cât şi celor care oferă numai cazare. ANSVSA nu doreşte decât o evidenţă a pensiunilor, iar acest demers este conform normelor europene şi obligaţiilor instituţiei privind siguranţa alimentară. "Dorim să vedem că există un loc de depozitare pentru produsele alimentare, spaţii adecvate pentru recepţie, frigidere, magazii; că există condiţii pentru prepararea mâncării, bucătărie separată de sala de mese, perete uşor lavabil şi că se poate spăla pe jos. Însă, nu e obligatoriu ca vasele să fie din inox", se arată într-un comunicat ANSVSA. Înregistrarea costă 300 lei, iar proprietarii au la dispoziţie 6 luni pentru a o face.
Potrivit ANSVSA, după simplificarea procedurilor de înregistrare a societăţilor comerciale, prin care aceştia declară pe proprie răspundere conformitatea cu normele, mulţi proprietari de unităţi de alimentaţie publică "au uitat" să treacă pe la această instituţie. Măsura nu slujeşte nici proprietarilor de pensiuni, în condiţiile în care de multe ori aceştia află după ce au finalizat investiţia, de la inspectori, că bucătăria nu trebuia poziţionată lângă WC sau că trebuie să mute un perete. Astfel că, de multe ori, este mai dificilă obţinerea ulterioară a avizului sanitar-veterinar.
Proprietarii de pensiuni vor fi obligaţi să facă cheltuieli substanţiale pentru a se conforma noilor reglementări. "O să vedem ce vom face. Suma care trebuie investită este cam mare, dar dacă trebuie, ce să facem?", a spus proprietarul unei pensiuni din Bucovina. Speranţa proprietarilor de pensiuni stă în programele cu cofinanţare europeană, pe care vrea să le acceseze şi pentru a-şi mări capacitatea de cazare.

Niciun comentariu: