luni, 6 octombrie 2008

Asa "se vedea" cota de lapte în 2006


Sfîrşitul lunii este termenul limită pentru declararea cotei individuale de lapte

Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) aduce la cunoştinţa crescătorilor de vaci că, în vederea comercializării laptelui, vor putea depune cerere pentru obţinerea cotei individuale de lapte, pentru livrări către procesatori şi/sau vînzări directe de lapte şi produse lactate, pînă la data de 31 octombrie 2006. Conducerea D.A.C.L. Suceava ne-a precizat că fermierii pot ridica aceste formulare atît de la biroul D.A.C.L. Suceava cît şi de la personalul nominalizat la nivel de comună, din cadrul structurilor Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Tot pînă în ultima zi a acestei luni crescătorii de vaci care îşi înfiinţează noi exploataţii sau îşi extind exploataţiile şi finalizează popularea pînă la data de 1 aprilie 2007 trebuie să se înscrie în registrul investiţiilor al biroului D.A.C.L. Suceava. Stabilirea cotei de lapte le va da dreptul crescătorilor de animale să primească în viitor subvenţii din fonduri comunitare. (R. Ursache)

II. / La Suceava, nici 10 la sută din fermieri nu au obţinut avizul pentru a putea desface laptele pe piaţă după 1 ianuarie 2007 • jumătate dintre ieşeni au obţinut deja cotele
(ASIS) - Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a distribuit în teren peste 72.000 de cereri de acordare a cotei de lapte, pînă în prezent, la sediul instituţiei fiind remise doar 5.200. În judeţul Suceava sînt crescute în jur de 180 de mii de bovine, dintre care 110 mii reprezintă efectivele matcă, juninci şi vaci cu lapte.
Oficialii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava afirmă că procesul este destul de anevoios, deoarece producătorii care dau lapte la achizitori trebuie să obţină viza pe cantitatea livrată în anul anterior şi, de regulă, sediul procesatorilor se află la mare distanţă. Şi cum deţinătorii de vaci de lapte sînt în plină campanie de toamnă, preocupările pentru cota de lapte au rămas pe planul doi. Termenul limită pentru depunere este 31 octombrie, şeful DADR, Dragoş Juravle, spune că obligaţia instituţiei pe care o conduce este de a distribui formularele respective. "Dacă producătorii completează sau nu cererea, aproape că este treaba lor. Noi încercăm să îi lămurim, dar dacă nu vor, nu putem să îi obligăm", a spus dl Juravle, adăugînd că lumea se teme şi de faptul că, în cazul depăşirii cotei, va fi "amendată".
• Vînzarea interzisă fără cote
Pe de altă parte, nerealizarea a 30 la sută din cotă se pedepseşte cu diminuarea, cu acelaşi procent, a cantităţii de lapte livrate către procesatori sau piaţă. Neîndeplinirea cotei de lapte pentru un interval de doi ani la rînd se lasă cu ridicarea acesteia. Directorul executiv Dragoş Juravle atrage atenţia producătorilor să nu-şi vîndă cota, deoarece nu vor mai avea niciodată voie să desfacă lapte muls. Cota individuală de lapte se poate solicita pentru vînzări directe, adică pe piaţa liberă, precum şi pentru livrări la fabrici de lapte sau centre de colectare. Judeţul Suceava este primul pe ţară, cu 10-12 la sută din producţia totală de lapte.
• Ieşenii sînt mai conştiincioşi
La sfîrşitul acestei luni se încheie perioada de depunere a cererilor pentru cotele de lapte. Pînă în prezent au fost depuse 15.700 cereri, din 38.000 de crescători de vaci cu lapte din judeţ. Reprezentaţii Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi sînt optimişi în ceea ce priveşte depunerea unui număr cît mai mare de cereri pînă pe 31 octombrie. "Sperăm ca, odată cu noile reglementări care oferă posibilitatea înscrierii în sistemul cotelor şi fără adeverinţa de la medicul veterinar de circumscripţie, va duce la creşterea celor care se vor înscrie în acest sistem. Din păcate, termenul nu va mai fi prelungit, iar cei care nu se înscriu acum pînă la 31 octombrie, vor pierde", a declarat Neculai Olariu, director adjunct executiv al DADR Iaşi.

Niciun comentariu: