sâmbătă, 6 februarie 2010

Mancarea contrafacuta din super si hiper marketuri

Marii agenti economici isi diversifica pe zi ce trece oferta. De la Selgros, Gim Rom Holding (G'Market) si Real cumparam alimente expirate, de la Kaufland putem achizitiona ulei de masline care, de fapt, este facut din turte de masline, la Carrefour avem specialitati de branzeturi pe post de cascaval, plus diferente de gramaj intre cantitatea neta si cea inscrisa pe ambalaj, iar la Metro gasim ciocolata facuta, de fapt, din ulei vegetal si frisca din grasimi vegetale.
La nici o luna de la ultimele verificari care au depistat probleme mari, mai ales la supermarketuri si hipermarketuri, agentii economici o comit din nou: un control-fulger al Protectiei Consumatorilor si Autoritatii Sanitar-Veterinare a scos la iveala numeroase nereguli: alimente expirate, mucegaite, spatii mizerabile de
depozitare, diferente de gramaj etc. Zece echipe de inspectori au controlat supermarketurile si hipermarketurile Billa, Kaufland, Metro, Real, Carrefour, Selgros etc., dar si Piata Obor. Pentru opt dintre cei noua agenti economici verificati, echipele de control au aplicat amenzi de aproximativ 200.000 lei. Peste o suta de kilograme de produse alimentare expirate au fost retrase de la vanzare.
Cele mai mari amenzi - de 45.000 lei - le-au incasat Gim Rom Holding (G'Market) si Real Cotroceni, unde s-au depistat la vanzare zeci de kilograme de alimente expirate, legume si fructe cu pete de mucegai sau putrede. La Billa, unde s-au depistat diferente de gramaj intre cantitatea neta si cea inscrisa pe ambalaj, s-a aplicat o amenda de 10.000 lei. Uleiul de masline facut din turte i-a costat pe cei de la Kaufland 8.000 lei, plus 6.000 lei pentru mizeria in care erau pastrate ambalajele de transport produse alimentare. Practicile inselatoare de la Carrefour (specialitati de branzeturi prezentate drept cascaval si diferente de gramaj de 10%) au fost sanctionate cu 22.000 lei. Nici ciocolata din ulei si frisca din grasimi vegetale de la Metro nu au scapat nepedepsite, agentul economic incasand o amenda de 10.000 lei. Desi amenzile au fost majorate de la 2.000-3.000 lei la 40.000-50.000 lei in luna august a anului trecut, acest lucru se pare ca nu-i sperie pe comercianti, care invart milioane de euro intr-o singura zi. Institutiile abilitate de control efectueaza verificari periodice (ultimul control al ANSVSA fiind desfasurat chiar la sfarsitul lunii decembrie). Singura solutie pentru intrarea in normalitate si legalitate este ca romanii care cumpara din aceste magazine si depisteaza nereguli sa sesizeze acest lucru la Callcenter 0800.826.787 (pentru ANSVSA) sau 0800.080.999 (pentru ANPC).

Niciun comentariu: