miercuri, 10 februarie 2010

DIPLOMA DE OM DESTEPT SI... Mensa

Românii n-au chef să-şi testeze IQ-ul. Numai 112 s-au înscris în Mensa, asociaţia oamenilor inteligenţi. Spre comparaţie, Bulgaria are 600 de mensani, iar Ungaria, 800. Ca să intri în asociaţie trebuie să dai un test şi să obţii un scor de peste 131, ca IQ. Din Mensa România fac parte elevi, studenţi, doctori, ingineri, economişti şi, până nu demult… un miner din Valea Jiului

“A fost primul test de inteligenţă pe care l-am dat vreodată. Citisem într-un ziar despre Mensa, că organizează testări pentru a măsura IQ-ul şi am venit mai mult din curiozitate. Erau zeci de candidaţi, o sală de clasă plină, apoi încă una, următoarea serie. Testul se baza doar pe nişte figuri geometrice. Şi un om care nu ştia să citească ar fi putut face ceva din el. Am trecut testul şi a fost o mare surpriză, căci până atunci nu mi-a zis nimeni că aş fi supradotată, ba chiar nu aveam prea multă încredere în mine, nu ieşeam în evidenţă, nu mă pricepeam să vorbesc în public. De atunci am căpătat mai multă încredere în mine”, ne povesteşte Raluca Munteanu. Testul i-a arătat că IQ-ul ei depăşeşte valoarea de 131. Or, se ştie, coeficientul de inteligenţă medie bate pe undeva, pe la 100, iar dacă ai un IQ între 90 şi 110, eşti considerat normal şi atât.

Cum câştigi 4.000 de euro în afară dacă ai Mensa în CV

Raluca are 31 de ani, este medic de medicina muncii, locuieşte în Timişoara şi se pregăteşte să părăsească definitiv România. În vară va pleca în Franţa cu tot cu familie. Acolo va câştiga aproape 4.000 de euro, de patru ori mai mult decât acasă. Mare parte din reuşită o datorează apartenenţei la Mensa. “Trecusem în CV că fac parte din această asociaţie. Aşa s-a făcut că, prima întrebare pe care mi-a pus-o angajatorul imediat cum am urcat în maşină, a fost: «De când sunteţi membră Mensa»? Înţeleg că şi el este membru Mensa, în Franţa. Probabil că asta l-a făcut să mă privească cu mai multă simpatie, deşi pe vremea aceea eu eram încă rezident, iar ei preferau medicii care au terminat deja rezidenţiatul”, mai spune Raluca. După ce va ajunge în Franţa va da un test Mensa şi acolo, să nu piardă legătura cu organizaţia. “De ce ne-am mai întoarce în ţară? Poate din Franţa să plecăm în altă parte, într-un loc şi mai bun, lângă un ocean, poate, la soare…”, zice.

Dar sunt mulţi elevi şi studenţi care dau testul Mensa special pentru ca, odată intraţi în asociaţie, să aibă şanse frumoase de angajare în afară, mai târziu. Căci în Occident e o practică asta, anume ca aspirantul la un job bun să dea şi un test de inteligenţă înainte. În România, însă, mulţi dintre mensani nici măcar nu sunt interesaţi de întâlnirile asociaţiei, deşi ar avea ocazia să schimbe idei la nivel înalt despre tot ce le-ar pofti inima - fizică cuantică, numerologie, religie, metafizică, literatură, şah sau te miri ce altceva. Se întâmplă, câteodată, ca la întâlniri să nu sosească mai mult de cinci persoane. Dacă se strâng 15 e foarte bine.

“De fapt, vorbim despre toate şi despre nimic”, ne spune preşedintele, Mihai Belcea. Dar tocmai asta e frumuseţea - sunt acolo oameni care dau în polemici aprinse de la nişte simple diacritice sau de la vaccinul antigripal.

Inteligenţe cu legitimaţie: cercetători şi şoferi de TIR, pompieri şi profesori

Mensa există încă din ‘46; s-a născut la Oxford cu scopul de a găsi cei mai inteligenţi oameni din lume, a-i reuni şi a-i determina să găsească soluţii la problemele concrete ale omenirii. Ca războaiele sau bolile, de pildă. Astăzi organizaţia a devenit mai degrabă un soi de club exclusivist şi numără peste 100.000 de inteligenţi din peste 100 de ţări.

Cine face parte din Mensa, la noi? Mulţi tineri, doctori, ingineri, profesori, psihologi, filologi, specialişti IT, câţiva ziarişti. Mai demult a fost înscris şi un miner din Târgu Jiu. Mai găseşti şi antisemiţi sau misogini, zice Radu Borza, secretarul asociaţiei. În afară sunt membri chiar şi şoferi de TIR alături de profesori universitari cu doctorate multiple, ori pompieri alături de cercetători, dar şi pensionari, şomeri şi milionari. În prezent, Mensa România are numai 112 membri, cei mai numeroşi de când există ea. Raportat la populaţie, ar trebui să numere în jur de 2.000 de membri. Spre comparaţie, bulgarii au 600 de inteligenţi cu acte, iar ungurii, 800. În ţară, asociaţia s-a înfiinţat imediat după Revoluţie, prin “tăticul” ei, Daniel Şerbănică, iar în ‘95 ajunsese mare, avea 109 membri. Era taman perioada aia cu exodul creierelor spre Europa, aşa că prin 2004 în Mensa mai rămăseseră… şapte oameni. Exista mai mult numai pe hârtie, dar s-a întâmplat un lucru ciudat: se formase pe yahoo un grup de două sute de oameni dornici să dea testul.

Niciun comentariu: