duminică, 13 februarie 2011

TURISM TRADITIONAL , PROFESOR ITCO, CLUB DE TURISM DURABIL CARPATI

TURISMUL TRADIŢIONAL O ŞANSĂ A ZONEI NOASTRE, A REGIUNII, A ŢĂRII Clubul de turism durabil “Carpaţi”
- prof. Ioan Iţco - IPI Bucovina
- Adelina Onoiu - Clubul de turism durabil “Carpaţi”
- ………………………
TURISMUL TRADIŢIONAL O ŞANSĂ A ZONEI NOASTRE, A REGIUNII, A ŢĂRII Clubul de turism durabil “Carpaţi”
- prof. Ioan Iţco - IPI Bucovina
- Adelina Onoiu - Clubul de turism durabil “Carpaţi”
- ………………………
Institutul de învăţământ, cercetare şi consultanţă în turism “IPI Bucovina” a inaugurat RECENT, la Şaru Dornei, Clubul de turism durabil “Carpaţi”. Este institutie , un club, o asociatie, specializată exclusiv pe promovarea tendinţei ecologice în practicile turistice din structurile de cazare. Potrivit directorului Ioan Iţco, în club s-au înscris deocamdată 17 pensiuni din zona Dornelor, dar se doreşte extinderea activităţii, în timp, spre orice agent economic doritor din Carpaţi. Directorul Iţco a mai precizat că nu se plătesc taxe de înscriere, ci membrii clubului trebuie să fie deţinători ai unui atestat care dovedeşte că practică turismul ecologic sau arta culinară ecologică tradiţională. Cei ce nu au un astfel de atestat îl pot obţine în urma unor cursuri organizate periodic tot de IPI Bucovina. “Clubul urmăreşte să încurajeze proprietarii de pensiuni să folosească bucătăria tradiţională ecologică, ingrediente naturale, să ofere turiştilor distracţii în natură, plimbări tradiţionale cu caii, mai puţin chestiuni motorizate, să le ofere băi cu plante medicinale şi alte beneficii ale unei vieţi sănătoase, despre care omul nostru de la munte ştie multe şi poate împărtăşi turistului. Noi le oferim consultanţă şi promovare celor care doresc să ofere astfel de servicii de bună calitate şi oamenii sunt interesaţi. Avantajele nete le vor resimţi însă nu doar proprietarii de pensiuni care se specializează în aşa ceva şi cărora cu siguranţă le va creşte numărul de clienţi fideli, ci şi turiştii, care vor beneficia astfel de autenticul din tradiţia şi natura munţilor noştri şi nu de improvizaţii la modă. Consider că efectele pozitive ale demersului nostru se vor vedea încă din acest an”, ne-a spus prof. Ioan Iţco.
………………………….
stitutul de învăţământ şi cercetare în turism “IPI Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc a organizat miercuri seară o dezbatere cu proprietari de pensiuni din zonă. Discuţiile au avut tematică liber aleasă şi s-au axat în final mai mult pe probleme întâmpinate de agenţii economici şi pe lipsa sprijinului din partea statului pentru investitorii mici şi mijlocii în domeniu.
Cei prezenţi s-au arătat revoltaţi de faptul că asupra pensiunilor care funcţionează legal şi plătesc impozite şi taxe corect se abat în ultima vreme tot felul de controale “încrucişate” şi planează permanent ameninţarea unor amenzi uriaşe, pentru că li se caută abateri chiar şi acolo unde nu există. Oamenii se plâng că cerinţele birocratice pentru tot felul de avizări au depăşit limitele bunului simţ iar limitările impuse de organele statului fac imposibilă până şi valorificarea elementelor tradiţionale de arhitectură bazate pe lemn, pentru că nu sunt admise în cadrul legislaţiei PSI. În plus, unii dintre agenţii economici, care au construit pensiunile prin finaţări de tip SAPARD, se confruntă, ca urmare a unor noi prevederi legale, cu impunerea de către organele de control a unor modificări aduse construcţiilor, fără de care riscă amenzi sau suspendarea clasificării. Aceşti investitori sunt prinşi la mijloc între birocraţia românească şi cea europeană, pentru că, dacă respectă instrucţinile ca să scape de amenzi, riscă să fie ulterior siliţi să restituie sumele primite prin SAPARD pentru că au modificat proiectul aprobat spre finanţare.
Pe de altă parte, proprietarii de pensiuni sunt nemulţumiţi de faptul că practicanţii turismului “la negru”, care le fac concurenţă fără să achite impozite şi taxe, nu au deloc probleme cu organele de control, pentru simplul motiv că foarte greu se poate demonstra că oferă găzduire contra cost. În consecinţă, proprietarii pensiunilor legale spun că statul, deşi cheltuie sume uriaşe sub pretextul dezvoltării turismului, în loc să îi sprijine sau măcar să îi lase în pace să se descurce cum pot, pare decis să îi împingă spre zona turismului la negru prin măsurile coercitive aberante. Nu sunt puţini micii investitori în turism care declară că, dacă situaţia va continua, sunt decişi să îşi vândă sau să închidă pensiunile şi să se apuce de turism “la negru” la noi sau de alte afaceri legale, dar în ţări în care iniţiativa economică nu este descurajată astfel.
Directorul “IPI Bucovina”, prof. Ioan Iţco ne-a declarat că a fost şi el surprins de numărul mare de nemulţumiri ale proprietarilor de pensiuni şi a admis că multe dintre acestea par întemeiate pe argumente incontestabile. “Noi vom încerca să fim un mediator eficient între factorii ministeriali şi agenţii economici. Vom explica forurilor de sus, care poate nu cunosc toate aceste aspecte, că presiunea asupra agenţilor economici a început deja să dăuneze turismului şi credem că împreună vom găsi soluţii pentru a elimina deficienţele. Eu cred că nimeni nu este interesat, în fond, să stârpească iniţiativa în turism, ci se doreşte o reglementare clară, europeană, dar probabil că implementarea nu se face întotdeauna cu mijloacele cele mai adecvate sau poate că nu se face suficient pentru informare. Considerăm că astfel de reuniuni, în care agenţii economici expun deschis probleme reale, sunt extrem de importante, pentru că nici o problemă nu poate fi rezolvată decă nu este cunoscută şi riguros cercetată, pentru a se afla adevăratele cauze”, a conchis prof. Iţco.
…………………
TUL TURISTIC TRADITIONAL ROMANESC, UN MESAJ DIN TRECUT, GASIT IN PREZENT!
Modelul de dezvoltare rurala a Satului Turistic Traditional Romanesc - prilej de ragaz si bucurie, isi dovedeste aplicabilitatea prin dezvoltarea primului proiect pilot in judetul Dambovita denumit: Sat de vacanta eco-etno-turistic "Vatra Valaha", proiect menit sa faciliteze accesul la cultura autentica traditionala romaneasca munteneasca, a acelora care, in calatoriile lor doresc sa vada si sa traiasca pe viu, modul de viata sanatos, traditiile, obiceiurile traditionale si ospitalitatea romaneasca din zona Muntenia.
Modelul Satului Turistic Traditional Romanesc este inscris la OSIM nr 300018/2008. De asemenea este supus drepturilor de autor,
In asezãrile rurale romanesti se regãseste puritatea aerului si claritatea apei izvoarelor care vin din muntii Carpati. Ele au fost timp de secole pãstrãtoarele culturii materiale si spirituale autohtone, cele care au preluat si integrat elemente de culturã, au creat, au inventat, s-au adaptat permanent la conditiile istorice si social economice.
Placerea de a vizita macar o parte din aceste asezari rurale in cateva ore este imposibila astazi in conditiile reale ale Romaniei. Sejurul s-ar putea realiza centralizat doar vizitand un singur situ reprezentativ pentru satul romanesc, care sa inglobeze in structura sa, ca intr-o fotografie vie, satului romanesc din perioada cea mai infloritoare a existentei sale, ospitalitatea romaneasca si pitorescul arhitectural taranesc.
……………..
INSTITUTUL DE CALITATE ECOLOGICA IN TURISM
Turismul a produs si produce mari probleme mediului acolo unde se desfasoara, deoarece nu exista o strategie coerenta pentru limitarea si diminuarea pana la anulare a efectului nociv asupra mediului. Aceasta problema, va incepe sa se se rezolve odata cu infiintarea Institutului de Calitate Ecologica in Turism.
Un grup de ecologişti a reuşit să amenajeze, în depresiunea Damiş, un centru turistic cu adevărat tradiţional. Centrul dispune de peste 200 de locuri de cazare, amenajate în şura cu pod, în căsuţa-pivniţă şi în livada de meri, ideală pentru camping.
Povestea centrului de la Damiş începe în toamna lui 2006, când Fundaţia Ecotop a investit în amenajarea unor spaţii de cazare. Ecologiştii au achiziţionat o gospodărie bătrânească în inima satului şi s-au pus pe lucru.

„Aveam la dispoziţie o şură cu pod, o pivniţă, casa cu două camere şi hol şi o livadă de 10 ari”, explică Eleonora Mircescu, vicepreşedinte Ecotop. Vreme de patru ani, ecologiştii şi-au petrecut tot timpul liber muncind la amenajarea spaţiului. Aşa a luat naştere „Casa Craiului”.

Eco-programe

„Primele amenajări le-am făcut în casă. A urmat şura, care a fost dotată cu bucătărie, sală de mese şi locuri de cazare la etaj şi Căsuţa de la pivniţă”, spune Mircescu. Ecologiştii au avut grijă să păstreze izul pitoresc. Au reciclat materialele şi au decorat locuri cu obiecte tradiţionale, de la covoare de lână, la vase sau unelte folosite de săteni din străbuni. În vara lui 2009, centrul putea deja să-şi primească primii oaspeţi. Indiferent dacă apelau sau nu la camping, turiştii puteau utiliza baia interioară, spălătorul şi toaleta cu compost de afară.

„Pentru promovare, în 2009 am dat spaţiile în folosinţă gratuit, prin programe. Au venit grupuri de copii, adulţi, sau turişti străini”, spune preşedintele Ecotop, Andrei Acs. „Copiii au descoperit flora şi fauna. Adulţii au învăţat lecţia supravieţuirii. „Pe parcursul traseelor le-am arătat care sunt plantele comestibile pentru cazurile în care se rătăcesc în natură. Au gustat din ele şi au fost entuziasmaţi”, povesteşte Acs.
mai puţin de un an, ecologiştii şi-au dat seama că cei mai interesaţi de un astfel de turism sunt străinii. „Am fost vizitaţi de englezi şi germani, care au fost vrăjiţi de aceste locuri”, spune Mircescu. „Ungurii sunt de asemenea dornici de astfel de experienţe. Pe lângă cazare, oferim şi ghizi vorbitori de limba maghiară şi engleză”, a spus Acs.
……………………………………
La începutul acestei săptămâni la Arbore a avut loc lansarea proiectului „ARTA POPULAR” - link pentru dezvoltarea turismului în Bucovina, Proiect finanţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în cadrul programului “Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC), iniţiat de Guvernul României cu sprijinul Băncii Mondiale.
„Scopul proiectului constă în promovarea folosirii instrumentelor TIC în rândul meşterilor populari autentici şi a pensiunilor turistice din comunităţile EBC, prin includerea acestora în reţelele turistice ce vor fi postate pe o platformă online de promovare şi crearea unor spaţii în sediile PAPI accesibile meşterilor populari pentru a introduce arta tradiţională autentică în circuitul turistic. Prin implementarea acestui proiect se favorizează crearea unei deschideri către comunitate în utilizarea resurselor specifice RECL pentru promovarea şi valorificarea potenţialului de dezvoltare a meşteşugurilor, conştientizarea cu privire la resursele comunităţii şi totodată, extinderea rolului pe care îl are valoarea TIC în dezvoltarea zonală. Se va dezvolta în acelaşi timp şi spiritul de solidaritate între APL, meşterii populari şi patronii de pensiuni turistice care conştientizează împreună că această cooperare reprezintă un plus de eficienţă în identificarea soluţiilor viabile de atragere a cât mai mulţi turişti. În urma implementării va rezulta o colaborare cât mai strânsă dintre 10 tur-operatori din cadrul structurilor turistice şi 10 meşteri populari autentici din vecinătatea obiectivelor turistice prezente în comunitatile EBC sau din cadrul acestora, va fructifica prin promovarea obiectivelor turistice, introducerea în circuitele turistice a artei tradiţionale autentice şi implicit a meşterilor populari. Se va crea o platformă online de promovare sub adresa căreia se vor grupa meşterii populari, şi îşi vor împărtăşi nu secretele meşteşugăreşti ci ideile şi lucrările rezultate, de asemenea reţelele turistice vor fi actualizate şi vor include ca şi obiectiv, vizita la atelierul de lucru al meşterului ce aparţine comunităţii sau se află într-o zonă apropiată obiectivului turistic vizitat. Această platformă va servi nu doar ca loc de afişare şi promovare, ci şi spaţiu de comunicare, turiştii îşi vor putea exprima părerile despre munca practicată de meşteri, şi despre produsele rezultate, şi nu în ultimul rând despre locul vizitat. Aşadar obiectivele proiectului constau în: realizarea unei cooperări timp de 4 luni între 5 comunităţi EBC în vederea dezvoltării potenţialului turistic din regiune prin promovarea a 10 meşteri populari autentici (certificaţi), 10 structuri de cazare şi 10 tur-operatori (agenţii de turism), realizând includerea acestora în cadrul reţelelor turistice; accesibilizarea serviciilor RECL pentru promotorii turismului tradiţional din 5 comunităti EBC din Suceava (Arbore, Cacica, Suceviţa, Frumosu şi Iaslovăţ), prin oferirea de suport TIC, promovare online şi organizarea unor întâlniri de lucru între factorii interesaţi”
……………………………..
Conform evidentelor Asociatiei „Produs in Bucovina”, in judet exista 125 de produse traditionale atestate. De aproximativ doi ani de zile, un segment important al consumatorilor pare sa fi trecut de perioada cand cauta doar un produs mai ieftin, frumos ambalat, dar cu un gust ce nu are prea multe in comun cu carnea sau laptele din care este facut. Asa se face ca micile afaceri de familie cu produse traditionale se dezvolta, iar anii de criza 2009 si 2010 sunt ani de succes in cazul multora dintre ei.

Denumirea produsului
Traditional atestat Adresa unitatii de
productie Producator Adresa producator
Categoria Denumire produs
Branza Brânză sărată de Varniţa Milişăuţi, Jud. Suceava SC
ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Brânză de vaci cu smântână de Crăiniceşti Milişăuţi, Jud. Suceava SC
ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Brânză
De Horodniceni Com. Horodniceni, nr.338,
Jud. Suceava SC LACTOTRIO
2001 PROD SRL Com. Horodniceni, nr.338,
Jud. Suceava
Branza burduf Brânză burduf de
Stânişoara Com. Mălini Jud. Suceava SC AGAPIE VASCOM SRL Com.
Mălini Jud. Suceava
Brânză burduf
POIANA
MǍRULUI Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava SC GOGAN
LACTO-PROD SRL Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava
Cascaval Caşcaval
de Stânişoara Com. Mălini Jud. Suceava SC AGAPIE VASCOM SRL Com.
Mălini Jud. Suceava
Caşcaval
De Vultureşti LITENI Nr.490
Jud. Suceava SC DOBROLACT
HIRA SRL LITENI Bl.2, Ap.1 Jud.
Suceava
Caşcaval
De RǍDǍŞANI RǍDǍŞANI nr. 352A,
Jud. Suceava SC DUGLAS SRL RǍDǍŞANI nr. 352A,
Jud. Suceava
Caşcaval afumat de Varniţa Milişăuţi, Jud. Suceava SC ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Caşcaval de Vama Vama Str.Petru Rares, nr.59. Jud. Suceava SC EMILIA COM SRL Vama Str.Petru Rares, nr.59. Jud. Suceava
Caşcaval
De DOLHEŞTI DOLHEŞTII MARI nr.206
Jud. Suceava SC GAPA – LACT SRL DOLHEŞTII
MARI nr.206
Jud. Suceava
Caşcaval
de POIANA
MǍRULUI Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava SC GOGAN
LACTO-PROD SRL Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava
Caşcaval
De DOLHEŞTI Com. DOLHEŞTI
Jud. Suceava SC IULI MON SRL Com. DOLHEŞTI
Jud. Suceava
Caşcaval de Horodniceni Comuna Horodniceni
Jud. Suceava SC LACTOTRIO 2001 PROD
SRL Comuna Horodniceni, nr.338
Jud. Suceava
Caşcaval
De Izvorul Alb Campulung
Moldovenes str. Izvorul Alb, nr.87 Jud. Suceava SC LUŢU
PRODCOM SRL Campulung
Moldovenes str. Izvorul Alb, nr.87 Jud. Suceava
Cascaval de Stanisoara Comuna Malini, judetul Suceava SC MALINUL S.R.L. Malini, str. Com. Malini, nr. 138, judetul Suceava
Caşcaval afumat de Rarăul BOTUŞ, Com. Fundul Moldovei, Jud. Suceava SC
RARĂUL
SA Campulung Moldovenesc, str. Aeroportului, nr.3, Jud. Suceava
Caşcaval de Rarăul BOTUŞ, Com. Fundul Moldovei, Jud. Suceava SC
RARĂUL
SA Campulung Moldovenesc, str. Aeroportului, nr.3, Jud. Suceava
Caşcaval
De Cornu Luncii Cornu Luncii
nr. 45, Jud. Suceava SC MOLDOMILCH SRL Cornu Luncii
nr. 45, Jud. Suceava
Caşcaval
De ZAMOSTEA Com. ZAMOSTEA
Nr.424 Jud. Suceava SC SINSER COM SRL Com. ZAMOSTEA
Nr.424 Jud. Suceava
Caşcaval
De
CAŞVANA Com.
ILIŞEŞTI
Jud. Suceava SC
SPRINT COM
SRL Suceava
str. Viitorului
Nr.6
Jud. Suceava
Caşcaval
de POIANA MǍRULUI POIANA MǍRULUI
Com. Mălini
Nr. 417, Jud. Suceava SC
STRUGURELU
POIANA
SRL POIANA MǍRULUI
Com. Mălini
Nr. 417, Jud. Suceava
Caşcaval
de
Botuş Botuş
Com. Ciocăneşti
nr.83, Jud. Suceava SC
TAXUS
SRL Botuş
Com. Ciocăneşti
nr.83, Jud. Suceava
Cas Caş de oaie afumat de Varniţa Milişăuţi, Jud. Suceava SC
ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Caş de oaie framântat de Varniţa Milişăuţi, Jud. Suceava SC
ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Caş afumat de Rarăul BOTUŞ, Com. Fundul Moldovei, Jud. Suceava SC
RARĂUL
SA Campulung Moldovenesc, str. Aeroportului, nr.3, Jud. Suceava
Urda Urdă
De POIANA
MǍRULUI Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava SC GOGAN
LACTO-PROD SRL Poiana Mărului, Com.
Mălini, nr.24, Jud. Suceava
Urdă de Rarăul BOTUŞ, Com. Fundul Moldovei, Jud. Suceava SC
RARĂUL
SA Campulung Moldovenesc, str. Aeroportului, nr.3, Jud. Suceava
Lapte Lapte acru de Româneşti Milişăuţi, Jud. Suceava SC
ECOLACT CO SA Milişăuţi, Jud. Suceava
Carne si produse din carne
Denumirea produsului
Traditional atestat Adresa unitatii de
productie Producator Adresa producator
Categoria Denumire produs
Afumaturi Muşchi afumat de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Pulpă afumată de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Ceafă afumată de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Piept afumat de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Piept afumat
de Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Muşchi afumat de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava SC CARTIN PROD SRL Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava
Muşchi afumat de Bosanci BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S
MEAT PRODUCTS
SRL BOSANCI nr. 65 Jud. Suceava
Piept afumat de Bosanci BOSANCI nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S
MEAT PRODUCTS
SRL BOSANCI nr. 65 Jud. Suceava
Muşchi afumat de
UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Piept afumat de
UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Slănină afumată de
UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Carnati Cârnăciori de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava SC CARTIN PROD SRL Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava
Cârnaţi de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Cârnaţi de
UDEŞTI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIE MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Cârnaţi de vită
De UDEŞTI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIE MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Cârnaţi
BURDUJENI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIE MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Cârnaţi
de Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Cârnaţi de Voroneţ Gura Humorului, str.B-dul Bucovinei, Jud. Suceava SC ANCAROL
COM PROD SRL Gura Humorului, str.M-rea Humorului, nr.51, Jud. Suceava
Cârnaţi
de porc de Dorna Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC
ADELVERO PROD COM
SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Cârnaţi
De Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Cârnăciori
de
Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC
ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Cârnaţi
de
Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Cârnǎciori
afumaţi de
Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Cârnaţi
De Bosanci BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S
MEAT PRODUCTS
SRL BOSANCI nr. 65 Jud. Suceava
Cârnăciori proaspeţi
De Bosanci BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S
MEAT PRODUCTS
SRL BOSANCI nr. 65 Jud. Suceava
Cârnǎciori
afumaţi de
Bucovina Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC PANCORMA SRL Ipotesti Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Cârnaţi
de Burdujeni Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC PANCORMA SRL Ipotesti Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Cârnaţi de Fălticeni Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava SC
ROGELYA PROD SRL Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava
Cârnaţi
de
Bucovina UDEŞTI
Jud. Suceava SC
UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Cârnǎciori
afumaţi de
Bucovina UDEŞTI
Jud. Suceava SC
UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Cârnaţi
de
UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC
UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Cârnaţi
de vită de UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC
UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Salam Salam de vită
De UDEŞTI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIE MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Salam de porc
BUCOVINA SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIE MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Salam de porc de
Bucovina Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC PANCORMA SRL Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Salam de
Bucovina UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Salam
de vită UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Toba
Tobă de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Tobǎ de
UDEŞTI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIEŞ MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Tobǎ de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Tobă Bucovina Gura Humorului, str.B-dul Bucovinei, Jud. Suceava SC ANCAROL COM PRODSRL Gura Humorului, str.M-rea Humorului, nr.51, Jud. Suceava
Tobă de Dorna Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC ADELVERO PROD COM SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Tobă
de
Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC
ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Tobǎ de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava SC CARTIN PROD SRL Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava
Tobă
de Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Tobă de UDEŞTI UDEŞTI Jud. Suceava SC UDEŞTEANA SRL UDEŞTI Jud. Suceava
Chisca Chişcă de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Chişcǎ de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Chişcă
De Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Chişcǎ de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava SC CARTIN PROD SRL Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava
Chişcă
De Bosanci BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S
MEAT PRODUCTS
SRL BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava
Chişcă de Fălticeni Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava SC
ROGELYA PROD SRL Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava
Lebar Lebǎr de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava SC CARTIN PROD SRL Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.107, Jud. Suceava
Lebăr de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Lebǎr
de
UDEŞTI SUCEAVA
Str. Cuza Voda, nr.56
Jud. Suceava AF
CIMPOIEŞ
MARIANA UDEŞTI
Nr.856
Jud. Suceava
Lebǎr de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Lebăr de Dorna Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC
ADELVERO PROD COM
SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Lebăr
de Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Leber de Fălticeni Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava SC
ROGELYA PROD SRL Fălticeni str. Ion Creanga, nr.69, Jud. Suceava
Caltabos Caltaboşi de
UDEŞTI SUCEAVA Str. Cuza Voda, nr.56 Jud. Suceava AF CIMPOIEŞ MARIANA UDEŞTI Nr.856 Jud. Suceava
Caltaboş de Bucovina Gura Humorului, str.B-dul Bucovinei, Jud. Suceava SC
ANCAROL
COM PROD
SRL Gura Humorului, str.M-rea Humorului, nr.51, Jud. Suceava
Caltaboşi de Bucovina Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC
ADELVERO PROD COM
SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Caltaboşi de Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Caltaboşi de hrişca Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Caltaboşi cu hrişcǎ de
Bucovina Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC
PANCORMA
SRL Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Caltaboşi de UDEŞTI UDEŞTI Jud. Suceava SC UDEŞTEANA SRL UDEŞTI Jud. Suceava
Sangerete Sângerete de
Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Jambon Jambon de Bucovina Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Slanina Slănină
de Rădăuţi Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava AF ROTARI Rădăuţi Str. Alexandru Odobescu, Nr.18, Jud.
Suceava
Slănină afumată de
Bucovina Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC
PANCORMA
SRL Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Slănină afumată de
UDEŞTI UDEŞTI
Jud. Suceava SC UDEŞTEANA
SRL UDEŞTI
Jud. Suceava
Muschi Muşchi de Bucovina Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC ADELVERO PROD COM SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Muşchi de Dorna Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC ADELVERO PROD COM SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Muşchi de vitǎ de Dorna Campulung Moldovenes str. Eudoxiu Hurmuzache, nr.4, Jud. Suceava SC ADELVERO PROD COM SRL Campulung Moldovenesc str. Calea Transilvaniei, nr.4, Jud. Suceava
Muşchi de
Bucovina Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava SC
PANCORMA
SRL Ipotesti
Str. Mihai Viteazu, nr.461, Jud. Suceava
Specialitati Costiţă de
Rădăuţi Rădăuţi Str. Calea Cernăuţi nr.109, Jud. Suceava AF BULIGA VASILE Rădăuţi Str. Dragos Voda, nr.8, Jud. Suceava
Costiţă
De Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Ceafă
De Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Şuncă
De Burdujeni Suceava str. Mircea Damaschin Jud. Suceava SC ALIMENT PROD CARN SRL Suceava str. Crangului, nr.2
Jud. Suceava
Cozonac de carne Bucovinian Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava SC DANILEVICI
CARN – PROD SRL Gura Humorului, str. Fundatura Ghiocei, nr. 2A, Jud. Suceava
Pastramă afumată de Bosanci BOSANCI
nr. 65 Jud. Suceava SC MARTIN’S MEAT
PRODUCTS SRL BOSANCI nr. 65
Jud. Suceava

Niciun comentariu: