duminică, 13 februarie 2011

COD ELECTORAL NOU 2011

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat proiectul de Cod Electoral privind toate tipurile de alegeri din România, urmând ca reprezentanţii AEP să poarte o serie de discuţii cu liderii partidelor politice pentru a conveni un proiect comun.
Noua lege electorală propusă de AEP ar urma să conţină 14 capitole şi priveşte atât alegerile locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale, cât şi referendumurile. Documentul de prezentare al AEP face referire la majorarea perioadei de campanie electorală la 90 de zile, în condiţiile în care până acum această campanie se desfăşura timp de 30 de zile.

"Modificarea duratei campaniei electorale prin mărirea acesteia la 90 de zile, precum şi descrierea activităţilor de campanie electorală care pot fi desfăşurate până la rămânerea definitivă a candidaturilor de către formaţiunile politice şi candidaţi", este una dintre principalele modificări propuse de AEP, în ceea ce priveşte legislaţia electorală.

"Se interzice modificarea legii în anul în care au loc alegeri generale, respectiv după anunţarea datei unui referendum naţional. Într-o circumscripţie electorală sau într-un colegiu uninominal pot avea loc alegeri numai în cazul în care pe buletinul de vot sunt înscrişi cel puţin doi candidaţi sau două liste de candidaţi, după caz. Este permisă numai distribuirea sau primirea de tipărituri electorale", se arată în documentul AEP.

Alte prevederi propuse în proiectul AEP se referă la modul de calcul pentru stabilirea numărului de mandate care se va raporta la numărul de locuitori înregistraţi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, potrivit unei prezentări a Autorităţii.

De asemenea, în ceea ce priveşte data alegerilor, acestea se vor desfăşura în a treia duminică a lunii noiembrie pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, respectiv prima duminică a lunii iunie pentru alegerile locale.

Totodată, se propune ca urnele de vot să fie transparente, iar locaţiile secţiilor de votare să fie certificate de către AEP. De asemenea, proiectul priveşte crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte/locţiitor al birourilor electorale ale secţiilor de votare. Mai mult, AEP propune o enumerare a cazurilor care sunt considerate fraudă electorală.

În plus, preşedintele Traian Băsescu propunea, în urmă cu câteva zile, ca finanţarea campaniilor electorale să fie suportată de bugetul de stat. Tot atunci, şeful statului avansa şi un "preţ": 50.000 de lei per candidat. Măsura, spunea preşedintele, ar urma să înfrâneze mita electorală.

Niciun comentariu: