duminică, 13 februarie 2011

EUTANASIEREA CAINILOR... DE CAINII DE LA PDL

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei (FIUL UNUI NOTAR DIN JUDETUL SUCEAVA, DE OBIRSIE DIN GURA HUMORULUI): "Legea protecţiei animalelor spune ca nu ai voie să eutanasiezi. Legea de gestionare a câinilor fără stăpân permite. Această ambiguitate a legii şi presiunea mediatică a ONG-urilor au făcut ca primăriile să nu mai aplice legea"
prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a declarat că, deşi există o legislaţie care permite autorităţilor locale să rezolve problema câinilor fără stăpân, inclusiv prin măsuri extreme (eutanasierea - n.r.), primăriile cedează la presiunea asociaţiilor pentru protecţia animalelor. "Legea protecţiei animalelor spune ca nu ai voie să eutanasiezi. Legea de gestionare a câinilor fără stăpân permite. În prezent nu există nicio autoritate locală, din cauza neconcordanţei legislative, care să ia vreo măsură. Această ambiguitate a legii şi presiunea mediatică a ONG-urilor au făcut ca primăriile să nu mai aplice legea, invocând tot felul de neconcordanţe legislative. Autorităţile locale au îngheţat orice fel de măsură care de altfel există în lege", a spus prefectul Atănăsoaei. Cititorii ziarului gândul l-au întrebat pe prefect dacă cineva va răspunde pentru moartea femeii sfâşiată de o haită de câini maidanezi. Acesta a răspuns: "Potrivit legii, Primăria Municipiului Bucureşti are în atribuţii gestionarea câinilor fără stăpân. Cazul este anchetat de Parchet şi serviciul Omoruri şi ar trebui să aşteptăm finalizarea anchetei".

Costuri avansate de prefect

Întrebat de cititorii ziarului gândul cât ar costa ca bucureştenii să scape de câinii fără stăpân de pe străzi, prefectul a răspuns: "11 lei costă eutanasierea unui câine. Eu consider că aceasta este o măsură fermă, nu radicală. Înmulţiţi 11 lei cu 40.000 de câini şi asta-i suma. În perioada 2006-2009, statul a cheltuit 1,3 milioane de euro cu tratamentul persoanelor muşcate de câini. Cu aceşti bani se puteau construi adăposturi pentru toţi câinii din Bucureşti. Nu au ce să caute câinii pe străzi. Eutanasierea va fi ultima soluţie. Anul trecut 13.000 de persoane au fost agresate de câinii vagabonzi".
Cititorii au mai dorit să afle şi pe ce criterii s-a stabilit ca animalele să fie ţinute în adăposturi doar şapte zile. Prefectul a explicat că termenul a fost fixat pe baza costurilor. "Municipalitatea va trebui să strângă câinii şi să-i ţină în adăposturi. Întreţinerea unui câine costă 300 de lei pe lună. 40.000 de câini înmulţiţi cu 300 de lei şi cu 12 luni rezultă un cost de 144 milioane de lei, cam 30 de milioane şi ceva de euro. În mod evident aceşti bani nu există. Nu pot fi de acord cu relocarea câinilor pe domeniul public. Un adăpost nu costă puţin. Ajungi practic să le construieşti hoteluri. Legislaţia nu e făcută pentru un fenomen de masă".

"Teoretic, aud că se mai strâng câini de pe străzi"

Prefectul Atănăsoaei a mai spus că relaţiile dintre domnia sa şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sunt "unele instituţionale şi ca orice fel de relaţii de acest gen merg şi mai bine, şi mai rău". Atănăsoaei a mai precizat că ar trebui să existe o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca primarii de sector să se poată implica în problema câinilor fără stăpân. "Doar printr-o hotărâre a CGMB primarii de sector pot primi atribuţii în strângerea câinilor de pe străzi. CGMB ar trebui să le delege aceste atribuţii".
Cititorii ziarului Gândul i-au mai cerut prefectului să avanseze şi o dată la care programul de strângere a câinilor va fi finalizat. "În funcţie de cum se mişcă autorităţile. Teoretic, aud că se mai strâng câini de pe străzi. Evident, că nu în ritmul în care să se simtă şi în Bucureşti".

Te muşcă - dai primăria în judecată

Prefectul a explicat pentru cititotii ziarului gândul în ce constau propunerile legislative pe care le-a iniţiat. "Am pornit de la faptul că nu există nicio evidenţă a numărului de animale. Trebuie făcut un registru electronic pentru a avea o evidenţă a câinilor cu şi fără stăpân. Am mai introdus şi microciparea care din 2012 devine obligatorie. Prin lege se vor stabili norme clare de adopţie. Până acum adopţiile au fost doar o supapă ca animalele să fie luate şi depuse în stradă. Sunt puţini cei care adoptă câini cu responsabilitate".
Proiectul prefectului mai prevede ca animalele nerevendicate în termen de 7 zile să fie eutanasiate, câinii bătrâni sau care suferă de boli incurabile să fie eutanasiaţi imediat şi amenzi usturătoare pentru cei care adoptă maidanezi şi apoi îi lasă pe domeniul public.
Prefectul Atănăsoaei le-a mai explicat cititorilor că în cazul în care vor fi muşcaţi de câini pot da în judecată Primăria Capitalei, dar nu ştie că ar exista un astfel de precedent.

Niciun comentariu: