sâmbătă, 14 martie 2009

Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri dezbătută în Parlamentul României


Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri dezbătută în Parlamentul României

Primul ministru a participat în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterile legate de "Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri din România" unde a prezentat măsurile speciale propuse de guvern pentru susţinerea mediului de afaceri şi a IMM în România. “Cunoscând problemele cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii în această perioadă şi în special cele legate de restrângerea cererii interne şi externe, precum şi lipsa lichidităţilor, Guvernul are, în setul de măsuri pentru susţinerea creşterii economice şi limitarea efectelor crizei, câteva măsuri speciale:” a declarat premierul.Măsuri propuse de guvern:- Menţinerea cotei unice de 16%- Investiţia publică masivă în infrastructură. 20% din banii bugetului de stat pe anul 2009 vor fi directionati spre investiţii, priorităţile fiind reţeaua de transport rutier şi feroviar, infrastructura de mediu, din educaţie, din sănătate, din agricultură, construcţia de locuinţe sau proiectul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe.
- Neimpozitarea profitului reinvestit. Această măsură va fi introdusă începând cu trimestrul al doilea al acestui an.
- Achitarea datoriilor către agenţii economici pentru facturi restante şi lucrări recepţionate şi nefacturate. Este vorba de o datorie de 2,1 miliarde de euro, din care Guvernul a achitat deja 30%.
- Perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare.
- Capitalizarea CEC şi Eximbank. Emil Boc a subliniat ca in cadrul CEC se va constitui un fond pentru finanţarea IMM-urilor.
- Compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat.
- Operaţionalizarea fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi înfiinţarea fondului de contragarantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
- Alocarea pentru 2009 a aceluiasi buget alocat pentru promovarea exporturilor ca şi în anul 2008.
- Continuarea şi extinderea programului “Rabla”.
- Discursul primului-ministru Emil Boc susţinut la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor cu tema “Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri din România

Niciun comentariu: