vineri, 13 martie 2009

Acorduri, vesnic ESUATE, cu FMI...

IAR ACORD CU FMI ?
6 dintre cele 7 acorduri încheiate dupa anul 1990 au esuat

Dupa 1990, România a încheiat 7 acorduri cu FMI, primind de cele mai multe ori doarprima transa, din cauza nerespectarii conditiilor severe impuse sau a reformeloreconomice esuate. Alte trei aranjamente au fost încheiate în perioada comunista,toate fiind încheiate cu succes.

11 aprilie 1991 1. România încheie cu FMI un acord stand-by pentru 380,5 milioane DST, din care atras 318 milioane. Împrumutul a fost orientat pe reforma sistemuluifinanciar-bancar. Efectele nu au fost cele asteptate. Ritmul economisirii si alinvestitiilor interne a scazut, iar volumul productiei interne si-a continuatdeclinul.
29 mai 1992 2. FMI aproba României un aranjament stand-by pentru 314 milioane DST, din care s-autras 262 de milioane. Obiectivele acordului: liberalizarea cursului de schimb,diminuarea inflatiei, controlarea deficitului bugetar, stoparea declinului economicsi cresterea rezervelor valutare. Obiectivele au fost atinse doar în mica masura.
11 mai 1994 3. Din cel de-al treilea acord cu FMI, de dupa 1990, de 301,5 milioane DST, s-autras 94 de milioane. Masurile de reforma, partial atinse, au vizat devalorizareasubstantiala a cursului valutar, controlul si reducerea inflatiei, stabilirea unorobiective clare în domeniul privatizarii si de restructurare a sistemuluifinanciar-bancar.
22 aprilie 1997 4. Tara noastra încheie un acord cu Fondul pentru 301,5 milioane DST. Programul vizaliberalizarea pietei valutare si a preturilor utilitatilor, mentinerea deficituluibugetar la un nivel rezonabil, cresterea rezervelor BNR si reducerea inflatiei.Neîndeplinirea obiectivelor asumate a facut ca din împrumut sa fie trase doar 120,6milioane DST.
5 august 1999 5. FMI ne pune la dispozitie o suma de 400 de milioane DST, pentru a sprijiniprogramul de reforma, care a vizat diminuarea deficitului de cont curent, scadereainflatiei, consolidarea fiscala, reducerea pierderilor întreprinderilor publice sisporirea implicarii pietei de capital în procesul de atragere a capitalurilorstraine. Am tras doar 139,75 milioane DST.
31 octombrie 2001 6. Al saselea acord stand-by cu FMI a fost aprobat pentru o suma de 300 de milioaneDST. Programul a vizat sustinerea procesului de dezinflatie si mentinereadeficitului de cont curent, concomitent cu accelerarea reformelor structurale siîntarirea perspectivelor de crestere economica. A fost singurul acord de dupa '90dus la bun sfârsit de România.
7 iulie 2004 7. Ultimul aranjament încheiat cu FMI a fost aprobat pentru o suma de 250 demilioane DST. Acest acord stand-by prevedea accesul la fonduri numai în cazul aparitiei unei crize, fiind axat în special pe furnizarea de asistenta tehnica. În2005, ca urmare a unor divergente între FMI si oficialii români, acordul a fost suspendat.

Niciun comentariu: