luni, 8 martie 2010

Bolnavi inscrisi la farmacie

Bolnavi legati de o farmacie - De pe 1 aprilie, pacientii vor merge la medic doar dupa ce se vor programa, insa vor trebui sa se inscrie, in premiera, si pe o lista la farmacie. Noutatea este prevazuta in noul contract cadru care urmeaza sa fie incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si farmacisti. Potrivit noului contract propus de CNAS, orice bolnav cronic ar trebui sa-si stabileasca o relatie pe baza de lista cu o farmacie pe care o prefera sau la care spera ca isi va gasi la timp medicamentele de care are nevoie. Un pacient poate sta inscris pe lista unei farmacii, ca si in cazul medicilor de familie, timp de sase luni.
Noile prevederi nemultumesc farmacistii - Acestia spun ca prevederile noului contract-cadru privind intocmirea listelor de asigurati, modul de prescriere a medicamentelor si decontarea retetelor compensate, gratuite si din programele nationale sunt in defavoarea lor. Aceste prevederi au in vedere intocmirea unor liste cu asiguratii care opteaza pentru eliberarea dintr-o farmacie a medicamentelor
din programele nationale de sanatate, precum si pentru bolile cronice, aprobate prin comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar si pentru epilepsie, parkinson, dementa. Pacientul poate opta pentru o alta farmacie care sa ii elibereze medicamentele dupa ce a stat minim sase luni pe lista unitatii la care s-a inscris initial.
Termene tot mai "generoase" pentru decontarea retetelor compensate - O alta prevedere din noul contract-cadru care nemultumeste farmacistii priveste prescrierea medicamentelor, insa nemultumirile apar si fata de termenele ce privesc decontarea retetelor compensate, gratuite si eliberate in baza programelor nationale. Decontarea este astfel stabilita sa se faca la 210 de zile, desi reglementarile actuale prevad decontarea la 180 de zile pentru medicamente compensate si gratuite si la 90 de zile pentru programele nationale. Colegiul National al Farmacistilor a solicitat o discutie pe aceasta tema cu Ministerul Sanatatii.

Niciun comentariu: