miercuri, 9 aprilie 2008

Moto: Administratia 2004 - 2008 ca un necrolog lipit de pomi


1907-2007: Timp si blegeala made in Falticeni
05 Februarie 2007 de Luiza Lupu
Moto: "Sa fim seriosi, Iisus Hristos nu s-a nascut in Falticeni" Petre Tutea - eseist
Falticeni. In Falticeni este mai multi cetateni. Cetatenii din Falticeni nu sunt mai cu mot fata de alti cetateni. Ca foarte multi altii, si oamenii din Falticeni uita sau pur si simplu nu-i intereseaza. Din punctul de vedere al anamnezelor cetatenesti, istoria se dovedeste, vai, si de aceasta data nedreapta.
Acum 100 de ani, un fel de bau-bau al taranilor insurgenti, Falticeniul este acum un oras mort. Il bati cu piciorul intr-un sfert de ora de la un cap la altul citind, in trecere, necroloage lipite de pomi. Invitatii la coliva scoase la imprimanta. Adolescenti normali care asculta, of cors, manele pe telefonul mobil. Cand trec pe langa biserica, isi fac cruce in timp ce se-njura copilareste. Un ceasornicar fara ocupatie isi masoara plictiseala in numarul de baterii de ceas pe care le tot aranjeaza de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga. Tot de plictiseala iti intoarce ceasurile cu cuc si le face sa sune la nesfarsit. Are poze cu el cand era tanar sub geamul de pe masa de lucru.
BLEGEALA. Soferii din Falticeni sunt blegi si nu percep timpul ca-n marile orase. In Falticeni nu se intampla niciodata nimic. Nu pierzi nimic daca nu ajungi in Falticeni. Falticeniul e ca o ciorba sleita. Plecat la drum ca sa vada cum arata azi orasul in care taranii rasculati la 1907 erau schingiuiti, orice reporter se crizeaza din cauza lipsei de atmosfera. Nici un breaking-news n-ar veni vreodata din Falticeni. In conditiile astea de Nimic, intelegi dispretul mofturos cu care Petre Tutea a evocat orasul: "Sa fim seriosi, Iisus Hristos nu s-a nascut in Falticeni". Un fel de centru semiotic e o strada cu bancute. Probabil ca vara e plin, dar acum, iarna, ce sa. E un gri suveran care nu dispare nici cand "e vara-vara,/ e soare-afara". Nimic in punctul zero. Falticeni, supertare.
Dar Falticeni inca este un oras foarte slab dezvoltat. Nu mai are nimic din gloria inceputului de secol. Atunci era un centru economic puternic, bine aparat de armata. Sustinut de afaceristii evrei. Acum, nici ei nu mai sunt.

Niciun comentariu: