duminică, 12 aprilie 2009

Lista ţări PARADIS FISCAL


Lista gri: statele sau teritoriile care s-au angajat sa respecte standardele internationale, insa au semnat pana acum mai putin de 12 acorduri.- Lista gri inchis (paradisuri fiscale identificate in 200 de OCDE): Andora, Anguilla Antigua, Barbados, Aruba, Bahamas, Bahrein, Belize, Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Cook, Republica Dominicana, Gibraltar, Granada, Liberia, Liechtenstein, Insulele Marshall, Monaco, Montserrat, Nauru, Antilele Olandeze, Niue, Panama, Sfantul Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadine, Samoa, San Marino, Insulele Turks si Caicos, Vanuatu.- Lista gri deschis (alte centre financiare): Austria, Belgia, Brunei, Chile, Guatemala, Luxemburg, Singapore, Elvetia. 3. Lista neagra: statele sau teritoriile care nu s-au angajat sa respecte standardele internationale: Costa Rica, Malaezia, Filipine, Uruguay. In ultimele saptamani, mai multe state intrate in vizorul comunitatii internationale au oferit dovezi de bunavointa pentru a evita sa fie incluse de OCDE pe lista actualizata pe care o cer tarile mari, scrie NewsIn.Problema paradisurilor fiscale, "gauri negre in privinta finantelor", a fost readusa in discutie in noiembrie 2008, in perioada cea mai grava a crizei financiare, la o reuniune a 17 tari organizata la Paris, la initiativa Germaniei si Frantei. Statele participante au cerut OCDE sa reactualizeze, pana la mijlocul anului 2009, lista neagra a paradisurilor fiscale, la care Berlinul cerea adaugarea Elvetiei.O lista precedent a fost publicata la inceputului anilor 2000 de OCDE

Proiectul „De Paşte în Bucovina!" are serioase probleme de conţinut


Proiectul numit „De Paşte în Bucovina!" are aşadar câteva serioase probleme de conţinut: a. frază din film "unde frumuseţea lăcaşurilor sfinte inspiră oamenii" (s.n.) este explicit una pro-religioasă. Dacă s-ar fi spus "lăcaşurilor de cult" ar fi fost vorba despre o afirmaţie neutră. Dar, în versiunea actuală, această frază emite o judecată de valoare care promovează un cult anume, cel ortodox. Lăcaşurile de cult sunt sfinte pentru membrii unui cult anume. Pentru celelalte persoane sunt doar lăcaşuri de cult. b. Filmul promovează Paştele că şi cum ar fi vorba de o unică sărbătoare cu acest nume şi anume Paştele Ortodox. Dar Paştele Ortodox nu este o sărbătoare universală a creştinismului, cum ar fi Crăciunul, de exemplu. Nu se pomeneşte nimic despre Paştele Catolic şi nimic despre Paştele evreiesc. Mesajul filmului sugerează că există un singur Paşte, pe data de 19 aprilie, iar acesta se va serba în Bucovina! Paştele catolic, că şi cel evreiesc, se celebrează însă pe data de 12 aprilie.c. De asemenea, fraza din videoclip "există un loc în România unde tradiţiile sunt păstrate cu demnitate" sugerează că în alte locuri din ţara tradiţiile nu sunt păstrate cu demnitate. Ar trebui evitate astfel de formulări care lasă atât de uşor loc la interpretări şi consecinţe logice nefericite. d. Se mai spune "Există un loc unde... farmecul sărbătorilor înseamnă bunătate, credinţă şi familie". Statul trebuie să fie neutru în materie religioasă. Pentru stat, credinţa sau necredinţa nu reprezinta o valoare care să fie promovată prin intermediul autorităţilor sau cu sprijinul fondurilor publice. În caz contrar este încălcat Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor care statuează că:„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee. (2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”e. În acelaşi film se spune şi că "E locul pe care oricine îl poate numi acasă". Campania se adresează în mod vădit ortodocşilor, astfel că o astfel de formulare este abuzivă. Logic vorbind este o afirmaţie universală. Se referă la toată lumea: "oricine". Dar poate că pentru unii, cu alte credinţe sau convingeri, acest loc nu este nici pe departe "acasă" şi poate că acest loc şi această sărbătoare nu reprezintă nimic special. Ministerul Turismului este însă într-o evidenţa poziţionare pro-ortodoxă şi denotă un spirit teocratic sau fundamentalist utilizând resursele unei instituţii publice pentru promovarea unei credinţe religioase.
Întregul mesaj al filmului poate fi considerat că intră în contradicţie cu Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare (în continuare O.G. nr. 137/2000), republicată, la art. 2 alin. 1 stabileşte: „Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, (...) în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.” (s.n.)Conform art 2, alin. (4) din O.G. nr. 137/2000, republicată: „Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale.” (s.n.)

Pe site-ul Ministerului Turismului este postată şi o imagine "Exista un loc in Romania de o frumusete Dumnezeiasca..." / în care se vorbeşte despre o „frumuseţe Dumnezeiască”, cu D mare. Este cu totul nepotrivită o astfel de abordare într-un mesaj guvernamental. Avem de-a face cu o greşeală gramaticală care degajă însă o mentalitate fundamentalist religioasă.Promovarea unei astfel de atitudini de către autorităţile statului român este inacceptabilă. Solicităm Ministerului Turismului schimbarea acestei formulări din campania publicitară.
2. Ministerul Turismului clamează faptul că doreşte să crească numărul turiştilor străini. Însă proiectele ministerului au un pronunţat caracter religios şi par a fi destinate, mai ales turiştilor români interesaţi de sărbătorile religioase, în mod special de Paştele ortodox (19 aprilie).

Impozit forfetar / forma finala


Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ce vizeaza introducerea unui impozit minim incepand cu 1 mai 2009, de 2.200 lei anual. Astfel, potrivit actului normativ, firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).Noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) sa plateasca un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Centrul de Afaceri Transfrontalier Carte Film Producţie Publicitară


Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor Patronat al Cărţii Suceava a lansat, la sfîrşitul săptămînii trecute, două importante proiecte transfrontaliere. Este vorba despre Centrul de Afaceri Transfrontalier Carte Film Producţie Publicitară, Centru care este situat pe strada Calea Unirii în incinta unităţii Ambro – Ceprohart. Centrul de Afaceri Transfrontalier se doreşte a fi de acum înainte un veritabil punct de promovare a specificului bucovinean atît în ţara noastră cît mai ales în Ucraina. La deschiderea oficială a Centrul de Afaceri Transfrontalier au fost prezenţi reprezentanţi de seamă ai Corpului Diplomatic al Ucrainei, ai Consulatului României la Cernăuţi precum şi subprefectul de Suceava Angela Zarojanu, directori din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, persoane din conducerea a diferite Asociaţii Patronale. Brînduşa Dăscălescu, preşedinte al Asociaţiei Difuzorilor şi Editorilor Patronat al Cărţii Suceava, care va coordona Centrul de Afaceri Transfrontalier Carte Film Producţie Publicitară ne-a spus că „se vor urmări două componente importante prin acest proiect european. Este vorba despre dezvoltarea afacerilor legate de turism dar şi a economiei conexe dar mai ales păstrarea tradiţiilor. Mai mult prin proiectele transfrontaliere se urmăreşte şi promovarea culturii din judeţul Suceava şi din Ucraina. Pe scurt, proiectul de faţă se poate rezuma doar la o propoziţie „Bucovina bogăţie şi puritate”.

conservatorii suceveni protestează în faţa ministerului Justiţiei faţă de noile reglemantări ale codului penal


Conservatorii suceveni protestează în faţa ministerului Justiţiei faţă de noile reglemantări ale codului penal
Vicepreşedintele Partidului Conservator la nivel naţional, avocatul Camelia Ignătescu, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizarea unui miting ce va avea loc astăzi (27 martie) în faţa ministerului Justiţiei. Acţiunea este un protest faţă de noile reglemantări ale codului penal legate de incest, prostituţie şi ofensă adusă unor însemne. La eveniment vor participa liderii şi parlamentarii Partidului Conservator şi o serie de ONG-uri care susţin această cauză. O delegaţie de la Suceava va participa la mitingul din capitală. Vicepreşedintele Partidului Conservator a declarat referitor la incest că noul cod prevede pedepse doar dacă s-a făcut prin constrîngere sau între un major şi un minor. „În acest moment, pe principiul “ceea ce nu este explicit pedepsit de lege este permis” se poate spune clar că noul cod încurajează incestul. Partidul Conservator, ca partid care apăra valorile familiei, se opune categoric acestei propuneri şi solicită introducerea unor pedepse clare pentru astfel de fapte. Membrii Partidului Conservator propun păstrarea actualelor prevederi care pedepsesc această faptă cu închisoarea între 2 şi 7 ani. O alta inadvertenţă în noul cod penal se referă la ofensa adusă unor insemne. În propunerea Ministerului Justiţiei pentru codul penal nu se mai regăseşte articolul 236 din actualul cod penal care prevede pedepse pentru dispreţul faţă de însemnele naţionale. Partidul Conservator consideră drapelul naţional un element de mîndrie naţională. Lipsa unor prevederi clare pentru cei care ar putea avea un comportament neadecvat faţă de drapelul sau însemnele naţionale nu poate fi acceptată. Partidul Conservator solicită introducerea unor pedepse clare pentru persoanele care ar putea comite astfel de fapte.” a declarat Camelia Ignătescu.

Singurul HOROSCOP care mi-a plăcut! HAZLIU


BERBEC21.03-20.04Gata cu pacalelile. In alti ani, seful mai facea bancuri si, in loc sa-ti dea salariul pe 1 aprilie, cum e normal, te amana o zi. Anul asta n-o va mai face si-ti vei primi fix pe 1 leafa din noiembrie.
TAUR21.04-21.05
Ora Pamantului te-a convins sa te apuci sa economisesti in spirit ecologist. Totusi, nu stim daca este cel mai potrivit sa incepi prin a-i stinge lumina bunicului, in fiecare seara la 8 si jumatate, asa cum ti-ai propus.
GEMENI22.05-21.06
Te inspaimanta sa vezi la televizor cum se anunta cutremure. Linisteste-te si gandeste-te de unde teama asta. Ar putea fi din vina sefului ala nasol care de ani de zile te ameninta: Ba, daca o mai zgudui mult te dau afara!
RAC22.06-22.07
Inexplicabil, dar salutar pentru cei din jur, te intorci la un proiect la care pareai sa fi renuntat, la un moment dat. Vei vedea ca primele rezultate pozitive vor veni destul de repede de la momentul in care vei folosi din nou, in mod consecvent, deodorantul.
LEU23.07-22.08
Viata profesionala ar putea duce la neglijarea treburilor casnice... Pardon (speram ca nu am atins un punct sensibil): predictia asta era valabila la cei care au o locuinta, fie si inchiriata.
FECIOARA23.08-21.09
Undeva in public, cel mai probabil intr-un transport in comun, vei prinde o juna intr-un coup de foudre. Fata va fi sedusa cand te va vedea clipind repede si des, interpretand asta drept sensibilitate din partea ta. Las-o sa creada asa si nu-i marturisi ca-ti zbateai pleoapele pentru ca tocmai citeai o carte din care nu pricepeai nimic.

BALANTA22.09-22.10
Solutia problemelor de care te lovesti se afla in amintirile tale. Trebuie doar sa-ti aduci aminte carei fete i-ai dat cheile masinii inainte sa te apuci de turnat in tine din damigeana aia de vin.
SCORPION23.10-21.11
Vei citi mult in perioada care urmeaza. Ai grija insa sa nu-ti strici vederea pentru ca noul tau job, acela de a citi contoare de apa si repartitoarele caloriferelor, va fi extrem de solicitant pentru ochi.
SAGETATOR22.11-20.12
In preajma Pastelui, vei avea la birou o serie de discutii spirituale, pe teme religioase. Totul va porni de la afirmatia unui coleg: De-ar da bunul Dumnezeu sa nu se inchida firma...
CAPRICORN21.12-19.01
Constientizezi un lucru oarecum paradoxal, circular, absorbant si, nu in ultimul rand, alienant: succesul in cariera presupune renuntarea la anumite vise... Cum la care vise? La alea despre succesul in cariera.
VARSATOR20.01-18.02
Incearca sa rezolvi situatia conflictuala dintre tine si bunica ta. Incepe prin a recunoaste ca doar din vina ta, pentru ca esti prea lenes, n-ai filmat inmormantarea lui Dolanescu, asa cum te-a rugat, fiind nevoita sa o cumpere la suprapret de la o vecina de pe scara.
PESTI19.02-20.03
Vei avea chiar in aceasta saptamana ocazia sa pui in practica ceea ce ti-ai dorit de mult: sa-ti schimbi cariera. Mai precis vei putea renunta la cariera de argila, la care te spetesti de atatia ani, ca sa te angajezi la una de marmura.

sâmbătă, 11 aprilie 2009

- Ce inseamna trecerea la moneda EURO ?


Reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI) au propus ca solutie pentru stabilizarea economiilor emergente din tarile Europei de Est membre ale UniuniiEuropene (UE) o adoptare unilaterala a euro. Reactiile economistilor la aceasta propunere sunt fie de respingere totala, fie de sustinere rezervata. Capital Online va prezinta pozitiile unor economisti de marca legate de acest subiect, precum si potentialele implicatii în contextul în care s-ar pune înpractica. Daniel Daianu: "O idee interesanta, cu argumente pro si contra"Daniel Daianu, fost ministru de finante, europarlamentar si reputat economist,sustine ca ideea propusa de FMI, respectiv adoptarea unilaterala a euro, merita luata în discutie cu toate imperfectiunile sale. "Este o idee interesanta, sunt si argumente pro, si argumente contra", a declarat pentru Capital Online Daniel Daianu.Pe de alta parte, sustine Daniel Daianu, nu chiar toate statele emergente din Uniunea Europeana pot face acest lucru si nu toate aceste state vor sa faca acest lucru."Sunt unele state care pot, dar nu vor si unele care nu pot, dar poate ar vrea. Printre cele care pot, dar nu vor este Cehia".În ceea ce priveste avantajele pe care le-ar aduce o asemenea solutie, Daniel Daianu identifica eliminarea riscului valutar. Totusi, exista si dezavantaje, asa ca trebuie analizate în profunzime implicatiileunei asemenea idei, care nu trebuie respinsa în totalitate, afirma Daniel Daianu.Ilie Serbanescu: "Le-a luat criza mintile. E un delir"Tabara economistilor care considera ideea adoptarii unilaterale a euro drept oeroare este reprezentata de reputatul economist Ilie Serbanescu, fost ministru alReformei în Cabinetul Ciorbea. "E un delir. Este o idee care sper sa nu fie acceptata de catre corifeii Zonei Euro.Pur si simplu nu se poate asa ceva. Vorbim de tari mari, precum Polonia, România sauUngaria care vor avea un impact dramatic daca aceasta idee se va pune în practica.Eu am proprietatea termenilor, stiu ce spun si repet: e un delir", a declarat pentruCapital Online Ilie Serbanescu.Acesta afirma, de asemenea, ca efectele vor fi devastatoare chiar pentru tarile carevor adopta aceasta masura. "Nu poti controla masa monetara. Vom ajunge sa nu mai putem plati pensiile sisalariile", avertizeaza Ilie Serbanescu.--------------------------------------------------------------------------------UPDATE 1Adrian Vasilescu: "Nu se pot încalca regulile"Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca, desi ar fi uneleavantaje în cazul adoptarii euro de catre România chiar daca nu sunt încaîndeplinite toate criteriile de convergenta, acest lucru nu este posibil."Este ca si cum ai vrea sa intri într-un club, desi membrii clubului respectiv nusunt de acord", explica plastic situatia Adrian Vasilescu.În plus, lucrurile sunt oricum lamurite, pe principiul "s-a rezolvat: nu se poate!"."Lucrurile s-au lamurit deja. Oficiali ai Uniunii Europene au declarat ca acestlucru nu este posibil. În plus, Banca Nationala si-a spus punctul de vedere: nu esteposibil ca usile aderarii la zona euro sa se deschida în mod exceptional,încalcându-se regulile", a declarat pentru Capital Online Adrian Vasilescu.Acesta recunoaste faptul ca ar fi unele avantaje, printre care faptul ca am scapa deriscul valutar, dar, pe de alta parte, daca vom intra nepregatiti în zona euro nueste exclus un impact al alinierii în sus a preturilor.--------------------------------------------------------------------------------STUDIU DE CAZMuntenegru, Kosovo si Andorra au trecut la euroSolutia adoptarii unilaterale a euro nu este una noua, în lume mai exista tari siteritorii dependente care au adoptat unilateral monede forte, în cazul de fatamoneda europeana. Cele mai mari tari care au adoptat unilateral euro sunt douacomponente ale fostei Iugoslavii, Muntenegru si Kosovo. În ambele cazuri, trecereala euro a fost indirecta, deoarece întâi s-a adoptat unilateral marca germana. Odatacu înlocuirea marcii germane cu euro si în aceste doua teritorii s-a facutpreschimbarea marcilor germane cu euro.O alta tara independenta care utilizeaza euro fara un acord cu Banca CentralaEuropeana este Andorra. Micul principat folosea monedele celor doi mari vecini,Franta si Spania, adica francul francez si peseta spaniola, având preturi cu dubluafisaj. Trecerea Frantei si a Spaniei la euro a adus pentru o scurta perioada detimp aparitia unor preturi cu triplu afisaj. Dupa perioada de tranzitie, Andorra aramas cu o singura moneda. Neavând nicio întelegere formala cu Franta sau Spania, nua emis moneda si nu a intrat în calculele celor doua banci centrale. Situatia s-aprelungit si în prezent, când Andora utilizeaza euro, dar fara sa bata moneda.În Europa, euro a mai fost adoptat unilateral în bazele britanice Akrotiri siDhekelia, situate în insula Cipru. Activitatea comerciala în acele doua spatii esteînsa destul de restrânsa. Pâna la euro, salariile angajatilor civili, soldelemilitarilor si cheltuielile se achitau în lira cipriota. Dupa ce Cipru a trecut laeuro, si în acele doua baze s-a facut înlocuirea lirei cipriote cu moneda europeana.În Caraibe exista doua colectivitati teritoriale ale Frantei, Saint Barthelemy siSaint Martin, care utilizeaza euro, desi nu au un acord în acest sens. De exemplu,colectivitatile franceze Saint Pierre si Miquelon (din America de Nord) si Mayotte(din Africa) au acorduri de utilizare a euro. Nefiind state independente, nu pot saemita moneda proprie, de acest lucru ocupându-se Franta.Trei mici tari europene (Monaco, San Marino si Vatican) au avut fiecare în parteacorduri în aceasta directie cu statele ale caror monede le utilizau (Franta încazul Monaco si Italia pentru celelalte doua), iar situatia s-a prelungit si pentrueuro. Astfel, aceste trei tari pot sa emita moneda euro. Având în vedere situatialor aparte, nu pot emite bancnote cu serie nationala, doar monede pe al caror reverspot sa prezinte o imagine diferita de cea de pe monedele euro batute de Franta sauItalia.Fiind o moneda stabila, euro este preferata de comerciantii din tari cu monedeslabe. Astfel, în tari cu inflatie galopanta precum Zimbabwe, Kurdistanul irakiansau Somalia, comerciantii pot sa accepte la plata moneda europeana tocmai pentru caaceasta nu se va devaloriza rapid.Dreptul de a bate monedaDupa ce o tara are un acord formal cu Banca Centrala Europeana pentru emiterea demonede si bancnote, poate sa treaca la tiparirea si baterea lor. Bancnotele auacelasi design atât fata, cât si verso, singurul element care indica tara deproveninenta fiind prima litera din seria de pe verso, dupa cum urmeaza:Z - BelgiaY - GreciaX - GermaniaW - rezervata pentru DanemarcaV - SpaniaU - FrantaT - IrlandaS - ItaliaR - Luxemburg (aceasta tara nu tipareste bancnote, banii ce provin din Luxemburgpoarta litera tarii în care au fost fabricati)Q - neutilizat din cauza confuziei cu cifra 0P - OlandaO - neutilizat din cauza confuziei cu cifra 0N - AustriaM - PortugaliaL - FinlandaK - rezervat pentru SuediaJ - rezervat pentru Marea BritanieI - neutilizat din cauza confuziei cu litera 1H - SloveniaG - CipruF - MaltaE - SlovaciaDatorita posibilitatii largirii Zonei Euro peste suma de litere disponibila, BCE iaîn calcul ideea trecerii la un sistem de marcare nationala format din doua litere.Este o ipoteza de discutie posibilitatea introducerii codului de tara (de exemplu"DE" pentru Germania, "FR" pentru Franta etc).În ceea ce priveste monedele, identificarea este mult mai simpla. Fiecare moneda areo fata comuna, pe care este trecuta valoarea si o fata nationala, pe care fiecaretara si-o alege dupa bunul plac.CRITERIIBazele economice ale convergentei la euroAdoptarea unilaterala a euro este restrictionata, teorectic, de criteriile deconvergenta care nu sunt ceva formal, ci au o justificare economica certa.Nerespectarea acestor criterii poate introduce în sistemul monetar al UniuniiEuropene factori perturbatori care ar l-ar putea dezechilibra."Statele membre UE care vor adopta euro în viitor trebuie sa asigure convergentapropriilor economii cu economia zonei euro", se precizaza pe site-ul Bancii CentraleEuropene la capitolul dedicat Uniunii Economice si Monetare.Criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de instituire a ComunitatiiEuropene (Tratatul CE) sunt urmatoarele: a.. nivelul inflatiei sa nu depaseasca cu 1,5 pp valoarea înregistrata în a treiatara din clasamentul celor mai mici rate ale inflatiei din zona euro a.. deficitul bugetar sub 3% din PIB a.. datoria publica sub 60% din PIB a.. cursul de schimb al monedei nationale sa ramâna doi ani în intervalul devariatie din cadrul ERM-2 a.. rata dobânzii pe termen lung sa nu fie cu 2 pp mai mare decât al celei de-atreia tari în clasamentul celor mai mici rate ale inflatiei În momentul de fata, zona euro cuprinde 16 dintre cele 27 de state ale UniuniiEuropene. Zona euro a fost instituita în anul 1999, ca o zona monetara ce cuprindea initial 11state dintre cele 15 state membre ale UE de la acea data. În anul 1999,responsabilitatea politicii monetare a fost transferata Eurosistemului, condus de oinstitutie supranationala - Banca Centrala Europeana (BCE).Eurosistemul reprezinta sistemul bancilor centrale din zona euro, cuprinzând BCE sibancile centrale nationale ale statelor membre care au adoptat euro în a treia etapaa Uniunii Economice si Monetare.UPDATE 2ANALIZAAvantaje si dezavantajeAdoptatea unilaterala este ca o sabie cu doua taisuri. Trebuie luate în calcul nunumai beneficiile, ci si riscurile. La capitolul avantaje intra aducerea uneistabilitati relative a valorilor. La nivel de persoana fizica, acestea înseamnapreturi si salarii. Comparativ cu moneda slaba si extremn de volatila pe care oînlocuieste, fluctuatiile euro (sau ale unei alte monede forte) sunt insesizabile.Astfel, noii utilizatori au impresia falsa ca preturile si salariul stagneaza.Desigur, respectiva moneda forte are si ea o evolutie pe piata valutara. Dincolo deacest aspect, valorile bunurilor din economie si bonificarea productivitiatii munciiau o stabilitate mai mare decât în varianta monedei înlocuite.Un alt avantaj îl reprezinta eliminarea riscului valutar, care are un efect directasupra liberei circulatii a capitalului, în cazul în care legislatia tariirespective nu este restrictiva. Astfel, investitorii au un element în plus laîndemâna: pot sa vina cu banii exprimati direct în moneda forte, iar la retragereade fonduri nu mai este cazul sa faca înca o preschimbare.Unul dintre dezavantaje este lipsa controlului bancii centrale asupra maseimonetare, în conditiile în care nu are dreptul sa emita moneda. Astfel, trebuie sase multumeasca cu "firimiturile" care cad de la masa utilizatorilor oficiali aimonedei respective. De asemenea, nu poate controla dobânzile din piata, fiind însituatia de a astepta ce va decide banca centrala care emite moneda respectiva.

Mai putini jurnalisti, mai putina democratie sau ziarele reprezinta materia prima cu care se hraneste democratia


Conform unui sondaj recent efectuat de Pew Research Center's Project for Excellencein Journalism, doar 42% dintre americani regreta disparitia cotidianelor locale din presa scrisa. Pe de alta parte, faptul ca in Statele Unite ale Americii apar mai putine ziare locale este deplans de catre analisti, care spun ca mai putine ziare aparute inseamna o democratie mai putin consolidata. Astfel, Alex S. Jones, laureat al premiului Pulitzer si profesor de jurnalism la Harvard scrie ca ziarele reprezinta materia prima cu care se hraneste democratia:"Intr-o epoca a inovatiei tehnologice frenetice, riscam sa pierdem ancheta factualacare supravegheaza activitatea guvernului si care responsabilizeaza pe cei aflati laputere", spune Jones."Intr-o era mediatica tumultoasa, caracterizata printr-o concurenta acerba si deobsesia pentru profit, angajamentul media traditionale in raport cu informatiaserioase se estompeaza. Daca pierdem aceasta masa critica de informatii, democratiava slabi si va incepe sa inregistreze un declin", subliniaza profesorul american.Un numar mai mic de publicatii este echivalentul unei prezente mai slabe la alegeri,iar riscul aparitiei si cresterii coruptiei politice poate fi mai ridicat

Introducerea impozitului forfetar nu ajuta in acest moment


Introducerea impozitului forfetar nu ajuta in acest moment

Introducerea impozitului forfetar este o masura buna de impozitare, dar nu esteoportuna in momentul de fata, deoarece firmele mici si mijlocii sunt afectate oricumde criza financiara, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa, ministrul pentru IMM, Comert si Mediu de Afaceri, Constantin Nita."Avand in vedere ca peste 200.000 de micro-intreprinderi si firme mici nu platescimpozit la stat, impozitarea forfetara este o masura buna. Nu este insa oportuna inmomentul de fata, proiectul ar trebui sa fie suspendat pe acesta perioada sa vedemcum se misca economia si din 2010 sa intre in discutie", a spus Nita.El a precizat ca "bugetul are nevoie acuta de bani, dar solutia nu este impozitareacelor care oricum au probleme", informeaza Mediafax.Pe de alta parte, ministrul a aratat ca introducerea acestei masuri ar obliga toatefirmele sa isi plateasca datoriile fata de stat."Nu se poate ca unii sa plateasca taxe si sa fie mai fraieri, iar altii nu. Suntstate in care daca o firma nu declara profit in doi-trei ani este inchisa. Deasemenea, trebuie explicat foarte bine acest impozit forfetar, pentru ca oamenii deafaceri nu au inteles ce inseamna", a adaugat ministrul IMM .El a mai spus ca aprobarea masurii "este o chestiune de negociere in coalitie".

vineri, 10 aprilie 2009

Impozitul forfetar este discriminatoriu pentru firmele mici


Impozitul forfetar este discriminatoriu pentru firmele mici, a declarat, joi, la unseminar pe tema taxelor si impozitelor, vicepresedintele Consiliului National alIntreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Parvu. 'Impozitul forfetar este discriminatoriu pentru unele companii. Sunt companii cucifra de afaceri de 12.000 euro care nu pot suporta acest impozit. Exista 120.000 deastfel de firme si odata cu inchiderea lor ar creste numarul somerilor cu 50.000 depersoane. O societate cu o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro trebuie saplateasca 10.000 de euro la stat, adica 83 de euro la un milion de euro realizat.Societatile cu cifra de afaceri intre 0 si 12.000 euro platesc 3 - 4 la suta dincifra de afaceri', a afirmat Florin Parvu. Impozitul forfetar poate fi o masura aplicata pe termen scurt, o solutie optimapentru economia romaneasca putand fi plafonarea bazei de calcul pentru toatecategoriile de contributii la stat, a declarat Gabriel Biris, partener fondatorBiris Goran. 'Introducerea impozitului forfetar este o masura pe termen scurt. Prin impozitulforfetar scade interesul firmelor sa declare sumele pe care le realizeaza si astfelcreste evaziunea fiscala. O solutie ar putea fi plafonarea bazei de calcul la toatecontributiile', a spus Gabriel Biris, potrivit Agerpres.Firmele ar putea fi obligate sa plateasca un impozit minim (forfetar) de 1.625 leipe trimestru, incepand din al treilea trimestru al anului 2009, potrivit proiectuluide ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masurifinanciar-fiscale, transmis de Ministerul Finantelor Publice /MFP/ partenerilorsociali.Proiectul de act normativ prevede ca impozitul forfetar sa fie aplicat de la 1 mai2009, iar pentru perioada 1 mai - 30 iunie 2009 impozitul minim obligatoriu sa fiede 1.083 lei, indiferent daca societatile respective fac sau nu profit.Acest impozit forfetar se va aplica firmelor care desfasoara activitati precumtranzactii imobiliare, activitati de inchiriere si leasing, investigatii siprotectie, comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si reparareaautovehiculelor si a motocicletelor, comert cu ridicata, cu exceptia comertului cuautovehicule si motociclete, comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor simotocicletelor, pentru hoteluri si alte facilitati de cazare, restaurante si alteactivitati de servicii de alimentatie, activitati de servicii in tehnologiainformatiei, activitati de servicii informatice, activitati juridice si decontabilitate, in industria alimentara, fabricarea bauturilor, activitati aledirectiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate, activitati demanagement si de consultanta in management, activitati de arhitectura si inginerie,activitati de testari si analiza tehnica, agentii de turism si tur-operatori, alteservicii de rezervare si asistenta turistica, activitati de secretariat, serviciisuport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor,activitati sportive, recreative si distractive, transporturi rutiere, alte servicii.

Legea Unica de Salarizare


Legea Unica de Salarizare ar putea fi aprobata prin asumarea raspunderii Guvernului
Legea Unica de Salarizare a personalului bugetar trebuie aprobata pâna la 30
octombrie 2009, a declarat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Marian
Sârbu miercuri (8 aprilie 2009) in fata membrilor Comisiei de Munca a Camerei
Deputatilor. Intentia Guvernului este ca, la sfârsitul acestei sesiuni parlamentare, proiectul
Legii unice de Salarizare a bugetarilor sa fie inaintat spre dezbatere
Parlamentului. "Vom solicita o sesiune extraordinara a Parlamentului la sfârsitul acestei sesiuni
sau la inceputul sesiunii urmatoare, astfel incât, la 30 octombrie, proiectul de
lege sa fie aprobat", a afirmat Marian Sârbu. Ministrul Muncii nu exclude posibilitatea aprobarii acestui act normativ prin asumarea raspunderii guvernamentale in Parlament. "Daca avem consens politic si daca ne punem de acord cu grupurile Parlamentare atunci s-ar putea sa solicitam asumarea raspunderii in Parlament pe aceasta lege", sustine Marian Sârbu.
Legea Unica de Salarizare a bugetarilor va urma sa fie aplicata incepând cu 1
ianuarie 2010, urmând ca, timp de trei ani, sa se armonizeze la situatia actuala din
sistemul de salarizare: mentinerea salariilor mari si cresterea salariilor mici. Din
noul act normativ s-ar putea sa iasa un salariu din care sa faca parte si sporul de
vechime. Pâna in octombrie, in aceste zile, va fi aprobata o Ordonanta de Urgenta care sa
reglementeze salarizarea bugetarilor inclusiv acordarea unor sporuri. Astfel, se da
posibilitatea ordonatorului principal de credite ca, prin negociere cu sindicatele,
sa stabileasca sporurile pe care le acorda cât si cuantumul lor in functie de sumele
alocate prin buget la capitolul cheltuieli de personal, dar cu mentinerea locurilor
de munca. Totodata, la nivelul Ministerului Muncii, sustine Marian Sârbu, se lucreaza la
elaborarea unei legi unice de pensionare care sa reglementeze pensiile eliminând
pensiile speciale. Proiectul de lege privind cumulul dintre pensie si salariu cât si
cuantumul va fi inaintat spre dezbatere Parlamentului si nu va fi aplicat prin
Ordonanta de Urgenta. Proiectul de lege privind acest cumul prevede, conform Ministrului Muncii un barem echivalent cu salariul mediu stabilit la inceputul anului in calcularea bugetului
asigurarilor sociale. O alta preocupare a ministerului este si aceea de a gasi
posibilitatea financiara ca de pensia minima sa beneficieze si persoanele cu
handicap. "Când am acordat pensia minima garantata nu am luat in calcul persoanele cu handicap deoarece sunt doua sisteme diferite de pensionare si nici un au existat fonduri", a
precizat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Fabrica preparate carne Zwanenberg Olanda


Criza a stopat construirea unei fabrici de 30 milioane euro la Podu Iloaie


Olandezii de la Zwanenberg au oprit cel putin pâna întoamna proiectul de construire a unei fabrici pentru produse din carne la Podu Iloaie. Initial, lucrarile de constructie ar fi trebuit sa înceapa în primavara acestui an, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor filialei dinRomania. "Decizia privind construirea acestei unitati de productie va fi luata inluna septembrie de catre conducerea companiei. In primul rand, firma olandeza aremulte investitii in derulare, peste tot in lume. Acest fapt, cumulat cu efectelecrizei economice au condus spre o astfel de hotarare", a declarat directorul GabrielTerinte. Fabrica Zwanenberg ar urma sa fie construita in localitatea Podu Iloaieidin judetul Iasi, unde olandezii au cumparat 16 hectare, la pretul de aproximativ 10euro/metrul patrat. Potrivit informatiilor vehiculate in piata de profil, valoareainvestitiei ar urma sa se ridice la circa 20-30 mil. euro

marți, 7 aprilie 2009

la nivelul UE, IMM-urile reprezinta 99% din numarul total al firmelor inregistrate si au peste 100 de milioane de angajati,

Trei din patru IMM-uri din România se confrunta cu scaderea cererii pentru produsele si serviciile oferite, se arata intr-un studiu realizat pe un esantion de 431 de IMM-uri. Studiul a fost remis pe 30 martie 2009 si subliniaza ca 63% dintre firmelerespondente au inregistrat intârzieri la plata facturilor emise, 48% se confrunta cu lipsa lichiditatilor, 32% au necazuri din cauza inaspririi conditiilor de obtinere a creditelor bancare, iar un sfert se plâng de cresterea cheltuielilor administrative. Mentionam ca la nivelul UE, IMM-urile reprezinta 99% din numarul total al firmelor inregistrate si au peste 100 de milioane de angajati, ceea ce explica importanta acordata acestor societati. În România, o treime dintre IMM-uri estimeaza ca vor ajunge in stare de faliment din cauza crizei, 94% dintre ele acuzând printre simptome reducerea comenzilor clientilor (94%) si 77% considerând ca vor incheia anul financiar cu pierderi. Trei sferturi dintre IMM-uri au probleme cu asigurarea lichiditatii pentru plata salariilor, ceea ce poate genera serioase probleme sociale. Pe de alta parte, 54% dintre patronii de IMM-uri intervievati considera ca exista si oportunitati in perioada de criza, generate de slabirea concurentei (45%), de scaderea preturilor la echipamente si materii prime (34, respectiv 28%).Modalitatile principale pentru a beneficia de aceste oportunitati sunt reorientarea catre alte activitati si fuzionarea cu alte companii. Companiile românesti par constiente de gravitatea crizei, 79% dintre ele aplicând deja un plan de masuri pentru a face fata crizei, adoptând cel putin una dintre deciziile precum reducerea personalului (30% dintre IMM), reducerea costurilor cu salariile si tichetele de masa (29%, respectiv 34%), reducerea costului cu pregatirea profesionala a personalului (30%) etc. Este interesant ca, in conformitate cu studiul amintit, predomina masurile active,nu cele defensive, enumerate mai sus. Astfel, in 61% dintre cazuri, patronii au preferat sa se orienteze spre noi piete de desfacere, 47% au incercat sa atraga investitii din surse externe companiei, iar 57% dintre sefii IMM-urilor au incercat sa acceseze fonduri europene. Românii ramân optimisti, 48% dintre patronii de IMM-uri considerând ca actuala criza se va sfârsi cel târziu pâna la finele lui 2010, numai 23% dintre ei impingând aceasta limita pâna in 2012 sau dupa. 46% dintre repondenti provin din firme infiintate inainte de anul 2000, iar sectorul cel mai bine reprezentat il constituie comertul cu ridicata (24%), urmat de industria usoara (20%) si comertul cu amanuntul (13%). 56% dintre repondenti au vârste cuprinse intre 35-54 de ani, iar 75% sunt barbati,cea mai frecventa pozitie detinuta in firma de intervievati fiind cea de administrator (50%), urmata de patroni si directori (26%).

Investitiile în BIODIESEL NU SINT RENTABILE

IV. 2009 / Investitiile în BIODIESEL NU SINT RENTABILE
Afacerea cu biodiesel cade, pentru ca afacerea nu este rentabila. La 40 de dolari cat este pretul barilului de titei acum, afacerea cu biodiesel nu mai este rentabila. Producatorii de ulei au renuntat la investitii de peste 40 mil.
euro in fabrici de biodiesel, dupa ce in urma cu trei ani se grabeau sa anunte mai multe astfel de proiecte. Motivele opririi investitiilor in fabrici de biodiesel sunt scaderea constanta a pretului barilului de petrol si lipsa de sustinere din partea guvernului. Printre companiile care au decis sa renunte la investitiile in energie verde se numara in principal producatorii de ulei vegetal. Producatorul constantean Argus intentiona la inceputul anului 2006 sa produca biodiesel din ulei semirafinat, urmand sa directioneze catre productia de combustibil uleiul pe care nu reusea sa il plaseze pe piata. "Era rentabil sa produci biodiesel atunci cand barilul de petrol costa 140 de dolari. La 40 de dolari nu mai este rentabil un astfel de business. Noi, ca producatori de ulei vegetal, eram avantajati in dezvoltarea productiei de biodiesel deoarece aveam infrastructura necesara cat si materia prima, uleiul reprezentand 80% din produsul final, biodieselul", a declarat Vasile Leu, directorul general si proprietar al Argus Constanta impreuna cu SIF Oltenia si alti actionari minoritari. Dupa ce a purtat discutii cu trei-patru companii din industria utilajelor pentru productia de biodiesel, investitia de 10 mil. euro anuntata de Argus a fost amanata pe fondul scaderii constante a pretului barilului de petrol. Prima fabrica procesatoare de ulei care a decis sa produca biodiesel pe piata locala a fost insa Ultex Tandarei, companie controlata de omul de afaceri Vasile Nitescu. Ultex a fost de asemenea primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%, brandul sub care compania din Tandarei a vandut biodisel catre gigantii Petrom si Rompetrol numindu-se Biodil. Cu toate ca producatorul a investit in 2006 din fonduri proprii circa 4,5 mil. euro in dezvoltarea instalatiei si tehnologiei de obtinere a biodieselului, aceeasi suma fiind alocata si in 2007 pentru dublarea capacitatilor de producere a biodieselului la 4.500 de tone lunar, fabrica de biodiesel a fost inchisa la finalul anului 2007. "Am inchis fabrica de biodiesel la sfarsitul lunii decembrie a anului 2007 deoarece nu am primit sustinere de la Guvern. Acum fabrica este in conservare", a declarat Nitescu.

Dictionar , MIC, EXPLICATIV, despre ce sunt infractiuni informatice

Dictionar , MIC, EXPLICATIV, despre ce sunt infractiuni informatice

Hacker = persoana care se ocupa cu dejucarea securitatii unui sistem informatic;initial, termenul a fost utilizat pentru a face referire la spargerea unui computerde la distanta prin intermediul unei retele de comunicare cum ar fi internetul(asa-numiti "black hats hackers"), dar si la cei care depaneaza sau rezolva problemede securitate ("white hats hackers"); cel mai vechi înteles al termenului se refereala folosirea fara autorizatie a retelei telefonice a unei companii (acum termenulutilizat cu acest sens este "phreaker"); la ora actuala, termenul este folosit cusensul de la infractori prin intermediul computerului, în principal din cauzageneralizarii prin mass media a acestui cuvânt începând cu anii '80.
Phishing = încercare de a obtine în mod fraudulos informatii confidentiale, precumnumele de utilizator, parola si detalii legate de cartea de credit, prin imitareaaproape de perfectiune a paginii de web a unei companii credibile si care are locprin intermediul unei forme de comunicare electronica; eBay, PayPal si, în general,bancile care efectueaza tranzactii online sunt tintele predilecte; phishingul seface prin intermediul e-mail-ului sau al mesageriei instant si de obiceiredirectioneaza utilizatorii spre o pagina identica cu cea a companiei credibile,unde utilizatorului i se cere sa-si introduca informatiile personale; phishingul arputea fi considerat o forma moderna de inginerie financiara.
E-mail spoofing = termen folosit pentru a descrie o activitate frauduloasadesfasurata prin intermediul e-mail-ului si prin care adresa expeditorului si alteparti ale header-ul e-mailului sunt schimbate, pentru a aparea ca si cum e-mail-ulprovine de la o alta sursa; tehnica este folosita frecvent în cazul spam-urilor saua phishing-ului pentru a ascunde originea exacta a mesajului; prin schimbareaanumitor proprietati ale e-mailului, cum ar fi câmpurile "from", "return-path" sau"reply-to" (care se gasesc în header-ul mailului), utilizatori rau intentionati potface ca mesajul sa para ca provenind de la altcineva; pe lânga e-mail spoofingexista si website spoofing, prin care se imita un site binecunoscut fie cu intentiifrauduloase, fie ca metoda de critica fata de activitatile organizatiei respective.
Spam = nu poate fi considerata implicit o infractiune, poate doar în cazul în carepentru a face spam este utilizat e-mail spoofing-ul si presupune trimiterea dee-mail nesolicitat; interesant este faptul ca termenul denumea initial un sortimentde carne la conserva (spam= spiced ham) si îmbraca o serie foarte mare de forme:mobile phone spam (mesaje text nesolicitate), forum spam (postari de reclame peforumuri), spamdexing (manipularea unui motor de cautare pentru a crea iluzia depopularitate pentru o pagina web), spam pe blog (promovarea de produse sau serviciiprin comentarii pe bloguri), messaging spam sau SPIM (utilizarea serviciilor demesagerie instant pentru reclama).Pharming = forma de atac a hacker-ilor folosita în scopul de a redirectiona traficulunui site web catre un altul si care se realizeaza prin specularea vulnerabilitatiiserverelor DNS care sunt responsabile de transformarea adresei tastate de unutilizator în browser în adresa fizica (IP), antivirusii sau antispyware nu potproteja împotriva pharming-ului deoarece acest tip de atac nu are loc asupracalculatorului personal, ci asupra serverelor DNS care directioneaza utilizatorulcatre site-ul cerut.

100 de ani de la apariţia primelor ziare româneşti

180 de ani de la aparitia primelor ziare românesti
1 Aprilie 2009 În anul 1829, la Bucuresti si la Iasi apar primele ziare românesti - Curierul românesc, editat de Ion Heliade Radulescu si Albina româneasca, editat de Gheorghe Asachi.