vineri, 5 octombrie 2007

Primul pas din Verde 003 sau Povestea celor 10.000 de molizi plantaţi în 3 zile pe un versant defrişat din Munţii Călimani


În apropiere de Vatra Dornei, la începutul lunii octombrie, peste 100 de voluntari, printre care şi eu şi Claudia, au reîmpădurit cu 10.000 de puieţi, în trei zile, un versant muntos defrişat din comuna suceveană Dorna Candrenilor, Munţii Călimani, în cadrul proiectului „Verde 003”.

* Verde 003 înseamnă: Coca-Cola HBC România, Asociaţia “Tăşuleasa Social” şi Asociaţia „Salvaţi Delta – AC”

001. Coca-Cola HBC România: Coca-Cola HBC face parte din sistemul Coca-Cola, fiind unul din cei mai mari îmbuteliatori ai Coca-Cola, prezenţi în zeci de ţări. Un adevărat lider de piaţă. Coca-Cola HBC Romania a fost premiată, ani la rînd, cu locul 1 în „Topul Naţional al Firmelor”. Camera de Comerţ şi Industrie a României a decis: Coca-Cola HBC Romania este lider al clasamentului întreprinderilor mari din industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului datorită sistemului propriu de conducere şi asigurare a calităţii, rezultatelor remarcabile obţinute şi interesului acordat promovării valorilor economiei de piaţă. Coca-Cola HBC Romania depăşeşte anual un miliard de lei noi cifră de afaceri.
002.Asociaţia “Tăşuleasa Social” îşi are sediul în Ţara Tăşuleasa, o ţară la nivelul căreia aş dori, sincer, să ajungă şi România. „Ţara” Tăşuleasa este la cîţiva kilometri de Vatra Dornei şi ţara asta, ca orice ţară care se respectă, are fără doar şi poate şi un preşedinte. Nu un preşedinte jucător ci un preşedinte „rocker”. Este vorba despre Alin Uhlmann Uşeriu. Iar Asociaţia “Tăşuleasa Social” este ca un clar şi respectat program „electoral” pentru Alin Uşeriu. În cei cinci ani de activitate Asociaţia “Tăşuleasa Social” a plantat mii de copaci pe locurile despădurite ilegal. Prin donaţii adunate din Germania a mobilat zeci de şcoli şi spitale şi anual, de Crăciun, face daruri la nu mai puţin de 35.000 de copii. Asociaţia Tăşuleasa Social mai oferă şi burse pentru tinerii cu înclinaţii artistice. Asociaţia Tăşuleasa Social este recunoscută în Germania şi are drept de practică socială pentru elevi, aşa că mulţi tineri germani vin în România la diferite acţiuni de voluntariat.
003. Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta – Academia Caţavencu” are o misiune clară: luptă cu oamenii pentru binele naturii. Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta - Academia Caţavencu” a fost înfiinţată în primăvara anului 2004, în scopul protejării Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”. “Salvaţi Dunărea şi Delta – AC” s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autorităţilor naţionale. În următorii doi ani “Salvaţi Dunărea şi Delta – AC” vrea să devină cea mai importantă organizaţie ecologistă din România. Principala sursă de finanţare pentru proiectele Asociaţiei vin din mediul de afaceri privat iar „Salvaţi Dunărea şi Delta – AC” are în vedere derularea de proiecte în valoare de cel puţin un milion de euro anual.

* „Plantează! Nu vegeta!” sau dimensiune educaţională şi de voluntariat şi dimensiune practică, de ecologizare, curăţare şi împădurire

Prin proiectul Verde 003, derulat sub sloganul „Plantează! Nu vegeta!”, Coca-Cola HBC, “Tăşuleasa Social” şi „Salvaţi Delta – AC” vor să ecologizeze şi să protejeze cursul apei Dorna de la izvor pînă la vărsare. După cum spuneau iniţiatorii proiectului „se urmăresc două dimensiuni: o dimensiune educaţională şi de voluntariat şi o dimensiune practică, de ecologizare, curăţare şi împădurire.”
Cei peste 100 de voluntari care au participat la împăduriri sînt tineri din Vatra Dornei şi Bistriţa sau din comunele din jurul celor două municipii la care s-au mai alăturat şi copii ai angajaţilor Coca-Cola HBC dar şi mai multe personalităţi culturale. Au mai participat şi 10 voluntari din Germania, care au împărtăşit tinerilor români din experienţa lor internaţională. Proiectul s-a bucurat de sprijinul necondiţionat al autorităţilor din localitatea suceveană Dorna Candrenilor.

* Marcel Iureş, Cătălin Ştefănescu, Dragoş Bucurenci, Radu Naum, Florin Chilian, Ada Milea şi multe alte nume cunoscute „Plantează! Nu vegetează!”

În prealabil campaniei propriu-zise de împădurire tinerii voluntari au fost cazaţi în campusul de la Tăşuleasa şi au participat, în ultimele două săptămîni ale lunii august, la dezbateri de teme de educaţie ecologică dar şi o amplă pregătire pentru procesul de împădurire, beneficiind şi de prezenţa unui specialist sosit din Germania. Tot la mijlocul lunii august, lansarea proiectului a fost marcată de o simulare în miniatură a unui dezastru ecologic. Voluntarii au construit un model din lut al unui sat de munte şi au răsturnat asupra lui o tonă de apă, pentru a atrage atenţia asupra legăturii dintre defrişări şi inundaţii. Valorosul şi talentatul actor Marcel Iureş a plantat pe locul “dezastrului”, în mod simbolic, primul puiet din cei 10.000 de molizi ce au fost plantaţi pe versantul defrişat din Munţii Călimani (VEZI FOTO SI VEZI SI CE AJUTOR REAL I-AM DAT MARELUI ACTOR... i-am tinut tigarile si i-am inminat lopata). Mai mult, voluntarii împreună cu: Marcel Iureş, Cătălin Ştefănescu, Dragoş Bucurenci, Radu Naum şi Florin Chilian si cu reprezentanţi şi silvicultori ai autorităţilor şi Ocolului Silvic din Dorna Candreni au susţinut o primă dezbatere publică pe tema conservării resurselor naturale şi a importanţei prevenirii defrişărilor necontrolate şi a poluării.
* Rîul Dorna este acum pe mîini bune
„Noi credem cu tărie că ceea ce este bun pentru angajaţii noştri, pentru comunităţile în care lucrăm şi pentru mediul înconjurător este benefic şi pentru activitatea noastră. Sîntem responsabili faţă de resursele naturale şi în special faţă de apă, deoarece pe calitatea ei se bazează întregul sistem Coca-Cola.”, a declarat Călin Drăgan, director general al Coca-Cola HBC România.
"Trebuie să fim conştienţi că un brad controlează o tonă de apă, tăierea a 300 de brazi înseamnă 300 de tone de apă care vor ajunge într-o albie şi vor lua o casă. Noi, la Tăşuleasa, nu plantăm copaci. Puieţii noştri sînt, de fapt, aceşti tineri, noi plantăm oameni.”, a spus, convingător şi afectat, Alin Ulhman Uşeriu, preşedintele Asociaţei Tăşuleasa Social.
„A sosit momentul să înţelegem că distanţa dintre drujbă şi inundaţii e mai scurtă decît distanţa dintre drujbă şi acatist”, a avertizat Dragoş Bucurenci, director al Asociaţiei „Salvaţi Delta – AC”.
Va urma şi o altă etapă a proiectului “Verde 003” cînd se vor desfăşura acţiuni de curăţenie şi ecologizare de-a lungul întregului curs al rîului Dorna, pînă la vărsarea în Dunăre. (Relu Ursache)

joi, 4 octombrie 2007